Fascinerad är ordet!
Fascinerad är ordet! Lyssnat på en intervju med vår förbundsordförande Sineva Ribeiro och styrelseledamoten Peter Blom, erfaren ambulanssjuksköterska i P1 morgon . I programmet gör advokat Lars Wiklund som företräder Västra Götalands region ett uttalande i det nu högaktuella fallet med en ambulanssjukvårdare som somnade vid ratten. Uttalande låter faktiskt väldigt klokt. ” Så fort den ena blir trött kan den andra ta över”
Slängde ur mig det citatet på ett möte som jag var på i Dalsland. Det var politiker och medlemmar från både ambulans, kommunen och primärvården.
Det stämmer, sa de som arbetar i ambulansen. ” Men vem ska sitta i bak och vårda patienten?” Det kan inte en ambulanssjukvårdare göra. Inte nog med det, om du har en patient som ska ha akut vård på NÄL och bor längst bort i Dalsland. Då är det minst 10 mil enkel resa. Tänkte inte på det…att det var lika lång väg tillbaka…
Låt säga att det blir en akut transport. Kanske ett barn med kraftig allergireaktion och under dessa 10 mil vårdar du patienten hela vägen för den som kör ambulansen har inte den kunskap och kompetens som krävs för att ge den högspecialiserade vården som rullar på våra vägar.
Vården börjar numer då ambulansen når patienten. Inte som förr då vården började på akuten. Vi kan idag göra så mycket även på väg till sjukhus och då om det finns kompetens…
Ja, just det! När patient som överlämnats på NÄL i goda händer på akuten ska ambulansen tillbaka 10 mil. Det är säkert då ambulanssjukvårdaren är trött efter 10 mils körning och behöver bytas av. Bytas av, av sin kollega som också kan köra ambulans och vårda. Bytas av, av en kollega som legat på toppen av en ansträngning med risk för att förlora en patient, som i det här fallet ett barn.
Nu ska sjuksköterskan sätta sig i framsätet för att låta sin trötta kamrat vila…
Tänkte du på det Lars Wiklund när du gjorde ditt uttalande? Det har Vårdförbundet tänkt på! Förresten som en sakupplysning är det Socialstyrelsen som bestämmer vem som får utföra de medicinska åtgärderna i ambulansen.
Noterbart är att dygnspassen i NU-sjukvården inte finns kvar sedan olyckan inträffade. Det är bra!
Det ska bli intressant på fredag då dom ska avkunnas i det uppmärksammade målet.
ha det! Marianne Brindbergs
Boka din lönecoachning!
Nu är vår digitala lönecoachning i gång. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!