Det är bara i råttfällan som osten är gratis
Sitter på tåget mot Göteborg och träffar en operationssjuksköterska som är på väg till en veckas arbete i Göteborgstrakten. Min vana trogen och troligen hennes också så hamnade vi ganska omgående i diskussioner kring professionsfrågor, lön och arbetstider.
Våra diskussioner drog snart in fler medresenärer som engagerat gav sin bild utav svensk sjukvård idag. Privat vs offentlig, väntetider, men även professionsfrågor. En utav dem berättade att han hade en svägerska 25 år gammal som varit färdig sjuksköterska i ett år. Hon funderade redan på att gå ned i tid, hon orkade helt enkelt inte att arbeta heltid! Detta är ju tyvärr ingen nyhet sådana rapporter har ju flödat in gånger flera de senaste åren.
Men det jag vill belysa lite extra idag är den påstådda bristen på sjuksköterskor. Jag hävdar med bestämdhet att det kan omöjligt finnas någon brist på personer med examen legitimerad sjuksköterska! Det examineras ca 4000 sjuksköterskor per år! Var tar dessa vägen? Ja uppenbarligen så är arbetssituationen så tuff idag att inte alla orkar arbeta heltid och det finns tom de som helt lämnar yrkesvalet och gör något helt annat. Uppgifter påvisar även att Norge har under en längre tid haft mindre antal studieplatser för att de helt kallt räknar med arbetsinvandring från Sverige!
Så hur är det nu finns det en brist på sjuksköterskor eller misshandlar svensk sjukvård dem så illa så att de helt enkelt inte är intresserade av att arbeta i just svensk sjukvård?
Ja min uppfattning är det sistnämnda, ett råd till dem som sitter på penningapåsen tänk till! Sitt inte och fabulera om att det fattas sjuksköterskor utan se sanningen i vitögat och inse att ni måste förbättra, löner, arbetsmiljö, arbetssituationerna, arbetstider etc. etc. för att få de antal sjuksköterskor som det alldeles uppenbarligen behövs!
Det är bara i råttfällan som osten är gratis!
Eller som den gode Lars S sade. Det är märkligt att man kan få sjuksköterskor att sitta på en stolpe i Nordsjön men att få dem att söka jobb på …. är näst intill omöjligt!
Tina K
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Boka din lönecoachning!
Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!
Jag har kommenterat!
Är lönen det Viktigaste?
Vet att ni har kostnader för er utbildning det borde ni kompenseras vid lönesättning.
Sen vid vidareutbildningar har ni kompensation då?
Har er Landsting stått för kostnader vid Utbildning?
Kan prata mycket i ämnet!
Utan er insats i vården skull jag inte Leva.
Tack
Hej Lennart
Nej lönen är inte det viktigaste i alla lägen, men jag vill ha en rimlig löneutveckling. Vet ett exempel där en medlem räknat ut sin löneutveckling på alla de år hon arbetat och den blev 100 kr/år… Lika viktigt för mig är vårdmiljö tillika min arbetsmiljö dock kostar alla förändringar i schema, bemanning osv. även det pengar. Mitt arbete är ibland utav akut art men min anställning är tillsvidare och förutsättningar för att orka arbeta heltid och till pensionsålder borde vara självklara men så är inte fallet på många arbetsplatser inom vården.
Tina