Om att lyda lagen

I dagarna så publicerades en en önskan från Vårdförbundets avdelning Västra Götaland att de som eventuellt har blivit nekade föräldraledighet under jul och nyår skulle höra av sig.

Det är nämligen en rättighet enligt svensk lag att få vara föräldraledig med sina barn upp till en viss ålder. Alltså inget som regleras i något kollektivavtal med facket. Det enda som regleras enligt ett kollektivavtal är för dem som arbetare inom SKL:s avtalsområde alltså kommun och landsting. Det enda som där regleras är hur lång tid innan man ska underrätta sin arbetsgivare inget annat, man söker alltså inte föräldraledighet man underrättar sin arbetsgivare.

Tyvärr så har det börjat susas ute i arbetsgrupperna om orättvisan i att de som har barn i rätt ålder tar ut föräldraledighet under bland annat jul och nyår eller ja även under sommartid för den delen. Jag har vid flertalet gånger suttit i medlemsmöten individuella som i grupp och haft denna diskussionen.

För mig är det en ickefråga faktiskt. Livet är inte rättvist möjligen rättvisande men inte rättvist.

Det som däremot irriterar mig i frågan är att arbetsgivare inte kan planera sin verksamhet på bättre sätt och ha vikarier för oss som inte har barn i ”rätt” ålder?!
Så vem har rätt i denna diskussion? Jag som vänder irritationen mot arbetsgivaren eller de som vänder den mot dem som enligt lag har rätt till den? Tro inget annat: om jag hade möjlighet att ta ut föräldraledighet på mina två barn, 23 och 26 år gamla, så skulle jag göra det! Både på jul, nyår och under sommaren! Men det kan jag inte, för de ses inte som barn längre av någon annan än mig och deras far.

Nej vill jag vara ledig med mina nära och kära så får jag använda mig av en annan lagstadgad rättighet och lämna in en semesteransökan i mycket god tid! Den går inte före föräldraledighet i kösystemet för ledighet, men har sin styrka den också.

Så låt oss inte hjälpa de arbetsgivare som anser sig ha rätten att sätta sig över lag och ordning. Hacka inte på dem som har en lagstadgad rätt hur orättvist det än kan kännas ibland. Föräldraledighet är något som rör föräldrar, barn och Försäkringskassan. Arbetsgivare har enbart att skaffa vikarier.

Låt arbetsgivaren behålla sin rätt att leda och fördela arbetet som de haft sedan början av 1900-talet och borde ha en hel del i erfarenhetsbanken  faktiskt. Låt dem ta ansvaret för att få en rättvisande vägriktning i ledighetsfrågan. Det handlar ju om en hållbar och långsiktig personalpolitik. Låt ropen och viskningarna istället handla om detta. Det är min syn på denna uppblossande diskussionen.

https://www.vardforbundet.se/Om-Vardforbundet/Lokala-avdelningar/vastra-gotaland/Senaste-nytt/Har-du-blivit-nekad-att-ta-ut-foraldraledighet/

//
Tina K

Åtta måsten för hållbart yrkesliv

Att ha en bra arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor med rätt kompetens och att kunna kombinera arbete och fritid är fullt rimliga krav i dagens arbetsliv. Vi har tagit fram 8 måsten som tillsammans bidrar till ett hållbart yrkesliv. Hur har du det på din arbetsplats?

Läs om våra 8 måsten!