Dödendöden

Dödendöden! Astrid Lindgren sa det till sin syster när de ringde till varandra. Då var det ämnet liksom avklarat.

Döden detta mycket laddade ord i Sverige. Nu har Kristian Gidlund gett cancerdöden ett ansikte. Jag lyssnade på Kristian Gidlund sommarprat 2013 i somras och det berörde mig djupt. Inte bara att det var så sorgesamt att denna unga människa skulle dö och hans tid var mer räknad än hos de flesta av oss. Utan det var hans förmåga att sätta ord på det svåra och jobbiga. Sätta ord på döendet. Fantastiskt bra! Kanske det får oss svenskar att prata mer om det vi alla med 100% utdelning skall göra, nämligen att dö.

Även om inte svensken pratar om döden varje dag så finns många av oss där döden är en del av vårt arbete. Alla våra professioner möter människor vars dagar är mer begränsade. Tänk efter lite…Visst är det så på ett eller annat sätt.

Där jag befinner mig som sjuksköterska finns det de som dör i cancer hemma. Vi stöttar både den döende och dennes anhöriga på väg mot det oundvikliga. Och vi gör det bra. Jag har fantastiska kollegor. Men cancer är inte den vanligaste dödsorsaken i hemmet för oss.

För oss är det mer av  den ”vanliga” döden, om nu döden kan vara vanlig. Den gamla människan som strävat ett långt liv och sakta möter döden.

Den döden pratar vi sällan om för det är naturligt. Likväl är det en resa som skall tas för både anhöriga och den döende. Där är vi ofta, sjuksköterskan i kommunen och våra arbetskamrater av olika yrken och professioner.  Vi följer med i döendet  och strävar så mycket vi kan för att vara lyhörda för den döendes behov. Törstig- ge vatten, smärta- ge smärtlindring, oro- ge rogivande och framförallt ge en god omvårdnad.

Anhöriga skall känna sig trygga i att sin gamla mamma/pappa eller älskade har det bäst där den är. I sitt hem omgiven av människor som känner den döende och kunna ge stöttning och handledning till anhöriga.Döden är individuell och vi skall hjälpa till med det.

Jag har varit med och målat naglar, klätt med flanellskjorta, sminkat, och även klätt med päls. När döden är ett faktum har inte jag bråttom. Inga sprutor som skall ges utan bara lugn, ge tröst och stöd. En gång valde en syskonskara att göra i ordning sin gamla mamma. Jag glömde säkert flera saker som egentligen skulle göras. Det betydde ingenting för det som var viktigast var att syskonen fick handledas och stunden bli så speciell som det gick. Det tror jag de tyckte att den blev. Ett unikt minne att bära med sig. Att få ge sin älskade gamla mamma en stund av beröring och känna sin egen sorg genom beröringen.

Jag som möter människor i sorg och får vara med i livets slut, tycker inte att det är så märkvärdigt. Men när jag möter andra som inte har samma referensramar, då inser jag att jag och mina kollegor och arbetskamrater gör skillnad. Vi ger kvalité i livet, döendet och döden och det är speciellt. Där behöver vi sträcka på oss och vara stolta över vårt val av arbete. Prata om det!

Jag pratar om döden hemma hos mig. Mina barn har ingen mormor och det är en djup sorg. Inget unikt , ja jag vet. Men det skiter jag i. Rent egoistiskt är min sorg just min egen. Sorgen av att de inte har en mormor. Håll mitt hjärta

Om livet är rättvist? Inte en chans! Alla dessa som har dött alldeles för tidigt och lämnat ett kaos och vakuum efter sig.

Men det är demokratiskt, 100%.

Dödendöden!

hämta

MarianneBrindbergs


Kommentarer

  1. Spralin är berörd i djupet av sitt hjärta, mycket fint skrivet om döden och hur det är att vårda i livets slutskede, det är inte fysiskt ansträngande men psykiskst men som du skriver så himla givande när man får till det bra.

    1. Tack!
      Att vårda vid livets slut är en ynnest. Jag är mer närvarande i livet och det ger otroligt många perspektiv.

      / Marianne

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Åtta måsten för hållbart yrkesliv

Att ha en bra arbetsmiljö, tillräckligt många kollegor med rätt kompetens och att kunna kombinera arbete och fritid är fullt rimliga krav i dagens arbetsliv. Vi har tagit fram 8 måsten som tillsammans bidrar till ett hållbart yrkesliv. Hur har du det på din arbetsplats?

Läs om våra 8 måsten!