Biomedicinska analytiker – Syns vi inte så finns vi inte
Vår gästbloggare Anita Viskari skriver om vikten att göra sig synlig!
//Robin
När jag träffar nya människor och de frågar vad jag jobbar med så är det få som vet vad det innebär att jobba som BMA. Det är inte så konstigt. Biomedicinska analytiker är en relativt liten yrkesgrupp med ca 11 000 yrkesverksamma i Sverige, varav ca 1 000 jobbar inom VGR och 700 av dem inom SU. När jag förklarar vidare att jag jobbar på ett laboratorium på Sahlgrenska med genetiska analyser får jag ofta kommentarer i stil med ”vilket viktigt och intressant jobb, du måste tjäna bra”. Det kan man tro, men så är inte fallet. Sanningen är den att många BMA tjänar sämre än sjuksköterskorna som allmänt är kända för att ha låg lön.
Nu undrar jag, varför tjänar vi BMA inte mer om nu allmänheten ser vårt arbete som viktigt? Det borde ju avspeglas på lönen tycker jag. Är det för att yrkestiteln tidigare var ”laboratorieassistent” även fast vi inte direkt assisterat någon utan utfört ett självständigt tekniskt arbete med medicinska bedömningar? En assistent behöver väl inte ha så mycket lön, eller? Eller är det för att det genom åren varit ett kvinnodominerat yrke? Om vi istället hade kallat oss laboratorietekniker, skulle vi tjäna mer då?
Utvecklingen inom teknik och biomedicin går framåt med en väldig fart. Detta innebär att många manuella arbetsuppgifter automatiserats. Behövs det BMA då? Ja, det verkar som det. I takt med den tekniska utvecklingen tar vi över mer avancerade uppgifter, inklusive medicinsk tolkning, driver utvecklingen av ny diagnostik och tar generellt mer ansvar, utan att det påverkar lönebilden avsevärt.
BMA som jobbar närmare patienterna, t.ex. inom klinisk fysiologi eller på provtagningscentralen, är våra ambassadörer utåt. De träffar allmänheten och har möjlighet att synas. Jag tror, att förutom en det arbete som drivs på det politiska planet för att höja lönen, är det viktigt att varje biomedicinsk analytiker syns. Att varje BMA berättar för så många som möjligt, både på jobbet och privat, om sitt yrke. Vi har ett viktigt arbete och tar mycket ansvar, och det ska vi vara stolta över!
2013-06-03
Anita Viskari
Biomedicinsk analytiker
Klinisk kemi, Enhet 5, Genanalys
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Boka din lönecoachning!
Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!