"Jag är en hjälte" - eller?

Linus Törneberg, studentstyrelsen 2022

Skrivet av Linus Törneberg

6 maj 2022

Studentbloggen

På ett nyckelband jag fått från en arbetsgivare inom vården står det “Jag är en hjälte”. Ikväll när den hängde på en krok vid duschen på gymmet började jag känna mig sådär svensk och skämdes lite över att jag öppet skyltade med min under pandemin vunna hjältestatus. Är jag verkligen en hjälte? 

Definitionen av hjälte är enligt Svenska Akademins Ordlista en “person som utfört en bragd”. Bragd i sin tur definieras som “storartad prestation”. Själv förknippar jag hjälte med exempelvis Captain America, Wonder Woman eller Aquaman. Personer som räddar världen genom en storartad prestation, en bragd. 

Linus Törneberg

Begreppet “hjälte” har använts under pandemin för att beskriva vårdpersonalens insatser. Jag själv har aldrig identifierat mig med begreppet. Jag känner mig inte som en hjälte. Jag är anställd och jag gör det jag får lön för att göra. Nu råkar det betalda arbetet innebära en skillnad för de personer jag träffar under arbetstid.  

Kanske är det ändå en bragd det vi gör? Med dåliga arbetsförhållanden med hög arbetsbelastning och hög personalomsättning lyckas vi hålla vården över vattenytan. Vi får patienter att överleva trots det utmanande utgångsläget. Lönemässigt finns det mycket att önska. Kanske ses dessa insatser som hjälteinsatser där ära och berömmelse är den lön vi får likt de hjältar vi jämförs med? Får Spider-Man månadslön med ob-tillägg för sin nattjänstgöring eller får han vara nöjd med känslan av att gjort något bra? Löneutvecklingen inom vårdyrken är ungefär lika obefintlig som en superhjältelön. 

Vi har inte fått superkrafter i arv från våra förfäder eller fått ett bett av en radioaktiv spindel. Vi har valt att studera minst tre år på högskola för att kunna göra det vi gör. Vi har valt ett yrke inom vård och omsorg och inte en superhjältekarriär.  

Ständigt kommer rapporter om bristande patientsäkerhet och dålig arbetsmiljö vilket tvingar vårdpersonal att ta sig an en hjälteroll för att få vården att fungera.  

Nu har vi chansen att #VårdaVården för att låta vårdpersonal vara anställda och inte hjältar. Det behöver finnas luft i systemet och en rimlig arbetsbelastning som gör att personalen orkar och inte går sönder.  

Det behöver satsas på löner, både för befintlig personal och nyexaminerade. #Inteunder30k för nyexaminerade drivs av Vårdförbundet Student vilket också öppnar upp för lönelyft för de som arbetat en tid. Att välja ett yrke där vi ses som hjältar och att välja att studera ska löna sig både direkt efter studier på både grund- och specialistnivå och det ska även finnas en attraktiv löneutveckling! 

Tack för era insatser hjältar men nu vill i alla fall jag hänga av mig manteln och ta på mig arbetskläderna! 

Linus Törneberg 
Ledamot Vårdförbundet Student 
Sjuksköterskestudent T5 Röda Korsets Högskola 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!