Laboratoriebuss testas i Danmark

Skrivet av Gästbloggare

30 september 2016

Studentbloggen

Som biomedicinsk analytiker i Danmark finns möjligheten att arbeta på en laboratoriebuss. Vi träffade Martina Jürs, vice ordförande för dbio, hon berättade om den nya idé från regionen Sjælland.  I bussen arbetar en biomedicinsk analytiker i team tillsammans med en sjuksköterska.  Teamet åker ut till patienter på uppdrag ifrån sjukhuset eller akutmottagningen och utför provtagning direkt i hemmen. Bussen är utrustad med ett litet laboratorium och den biomedicinska analytikern kan direkt på plats analysera proverna med hjälp av snabba diagnostiska tester. Svarstiden för alla analyser är under 30 minuter, och teamet kan erbjuda en mängd olika läkemedel, så att behandling kan påbörjas omedelbart efter instruktion ifrån läkare.

Resultaten med bussen har varit framgångsrika, bland de äldre personerna kunde 70 till 80 procent slippa åka in till sjukhus och även undvika att bli inlagda. För de patienter som behöver behandling kan den erbjudas och ges direkt i hemmet.  Jämfört med att arbeta på ett stort laboratorium som biomedicinsk analytiker kräver det här ett ett helt nytt sätt att tänka. Nu blir man en gäst i patientens hem och ska utföra arbetet i den miljön vilket ställer helt nya krav.  Även de nära samarbetet med sjuksköterskan och delaktigheten kring att diskutera patientens provresultat och hälsa blir på ett nytt sätt.

 

Martina tror att det här är en del av framtiden. Självklart kommer vi ha kvar de stora högspecialiserade sjukhuslaboratorierna. Men med laboratoriebussen kan vi erbjuda något annat. Vi kommer ut och direkt hem till patienterna och kan undvika onödiga sjukhusbesök vilket ökar livskvalitet för dem. Särskilt för de många äldre som idag är multisjuka och redan sköra. Det här är en del av framtiden för biomedicinska analytikeryrket.

Efter att analysen är klar överförs provresultaten direkt in till sjukhusets system. Om patienten ändå skulle behöva åka in till sjukhus så finns det en vinst i att inte behöva göra om provtagningen. På sjukhuset vet läkaren att proverna är analyserade av en biomedicinsk analytiker och kan känna sig trygg i att svaren är korrekta och tillförlitliga varje gång.

 

Intervjun med Martina Jürs gjordes efter att hon föreläste om ”How to Improve local citizen-centered healthcare services using new diagnostic and laboratory solutions” på IFBLS 2016, världskongressen för biomedicinska analytiker i Kobe, Japan. Intervjuare Anna Karin Ulander, Vårdförbundet.

Fler får sin VFU-plats i tid

Det är bra! Här kan du läsa Vårdförbundet Students senaste VFU-rapport baserat på nästan 1 300 vårdstudenters upplevelse av sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Och få massor med tips hur du kan maxa din VFU.

Maxa din VFU!