Gästinlägg Jenny Wärre: Röntgenveckan 2016 -Mot en specialistexamen

Skrivet av Gästbloggare

19 september 2016

Studentbloggen

Vårdförbundet och Svensk Förening för Röntgensjuksköterskor (SFR) arrangerade mitt under Röntgenveckan 2016 en föreläsning med titeln ”Mot en specialistexamen” som även avslutades med en gemensam debatt. Man gick igenom hur framtiden ser ut den närmaste tiden och varför det idag inte finns en specialistexamen. På senare år så har efterfrågan blivit större efter specialistutbildningar för röntgensjuksköterskor och år 2014 så började arbetet och planerandet ta vid. Sedan dess har frågan lyfts kontinuerligt mellan Vårdförbundet och SFR, man har även bjudit in Sveriges kommuner och landsting (SKL) för en dialog. Det som behöver göras är att få utbildningen reglerad, alltså att skapa kursmål och direktiv för sådana utbildningar. Det måste bestämmas vad det är man ska kunna och finnas ett tydligt upplägg för utbildningarna. Något som Vårdförbundet och SFR också arbetat med är att ta fram en plan för hur en anställning ska se ut mellan arbetsgivaren och den blivande studenten. Är specialistutbildning något arbetsgivaren ska stå för? Kan röntgensjuksköterskan jobba och studera samtidigt? De finns alltså en del praktiska frågor som man bör hitta svar på.

De utbildningar som diskuterades under föreläsningen, och som kan bli aktuella, men absolut inte är bestämda än, är till exempel specialist inom datortomografi, magnetresonans och ultraljud. Så då kan man undra varför det här arbetet tar så lång tid? jo, detta är en regeringsfråga, en sådan här fråga måste igenom flera olika högre instanser innan det blir godkänt. Alltså är det bara att hålla tummarna för att det ska gå så fort som möjligt för oss röntgensjuksköterskor som i framtiden är intresserade av att specialistutbilda oss.

Den gemensamma debatten efter föreläsningen tog upp olika för-och nackdelar med en specialistutbildning. Något som nämndes är att det är mycket upp till arbetsgivaren, om arbetsgivaren redan behandlar de som har tagit en magisterexamen inom radiografi som en specialistsköterska så kan man liksom gå bakvägen. Någon tog upp att det ser svårigheter för att en del radiologer har svårt att acceptera att en röntgensjuksköterska kan göra delar av dennes jobb, då speciellt de som redan nu har läst fördjupning inom ultraljud.

Jag tänker att om temat på Röntgenvecka 2016 är värdebaserad vård, är det då inte värt mycket för våra patienter att få träffa personal på röntgen som verkligen är specialiserade på just det de ska göra, bättre vård än så borde man ju inte kunna få. Samtidigt som en tanke slog mig, vår mångsidighet är ju samtidigt en styrka, och även om man specialiserar sig så är det bra att inte glömma det man lärde sig och kunde innan. På lasarettet där jag sommarjobbade arbetade endast en röntgensjuksköterska per natt till exempel, där utförde den sköterskan nästan alla undersökningar. Så jag tänker att om alla specialiserar sig i framtiden sig så kanske det kommer bli ännu större personalbrist i vår bransch. Visst väcker den här frågan mycket tankar och funderingar, men tur är det väl då att man kan få vänta något år till med att fatta något beslut.

Dagens föreläsning var ett smakprov inför Vårdförbundets andra föreläsning ”Vad ska en specialistutbildad röntgensjuksköterska ska göra” som också arrangeras tillsammans med Svensk Förening för Röntgensjuksköterskor  och som kommer senare här under Röntgenveckan.  Då hoppas jag att vi får veta ännu mer om vad som kommer i framtiden. Och kanske är det många andra tankar som hinner dyka upp innan Röntgenveckan 2016 är avslutad.

Jenny Wärre, röntgensjuksköterskestudent vid Uppsala universitet

 

Vårdförbundet Student deltog med sex stycken röntgensjuksköterskestudenter under Röntgenveckan 2016 den 12 – 16 september. Det var första gånger som Röntgenveckan arrangerades i Stockholm och på Kistamässan. Studentrepresentanterna fick delta på seminarier, kurser och workshops och vi kommer publicera deras tankar och reflektioner här på bloggen. Årets tema var Värdebaserad radiologi vilket innebär en röntgenverksamhet som ger optimal nytta och kostnadseffektivitet för patienterna och hela vårdprocessen, inte bara på röntgenavdelningen.

Fler får sin VFU-plats i tid

Det är bra! Här kan du läsa Vårdförbundet Students senaste VFU-rapport baserat på nästan 1 300 vårdstudenters upplevelse av sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Och få massor med tips hur du kan maxa din VFU.

Maxa din VFU!