Det måste finnas vettiga sätt till vidareutbildning
– Jag tycker det är skrämmande siffror säger Jennifer Arnqvist. Det är en svår utmaning med framtidens kompetensförsörjning och rapporten är ett bra försök att kartlägga hur det ser ut i vården. Det blir en ond cirkel med för få sökande till vårdutbildningarna vilket i sin tur leder till att färre kommer ut och kan arbetar och att färre kan ta emot och handleda de studenter som faktiskt finns. Detta leder till försämrad kvalité på utbildningarna och sämre kvalité i vården.
Bristen på personal i vården har vi diskuterat mycket inom studentstyrelsen säger Jennifer. För att vi ska få fler unga att välja vårdutbildningarna måste det finnas vettiga sätt till vidareutbildning som man inte själv ska finanserna. Det ska kännas att man ekonomiskt har möjlighet att vidareutbilda sig. Och den som väljer att vidareutbilda sig ska få lön för sin kompetens.
26 mars släppte Vårdförbundet rapporten ”Vårdpersonal sökes – vem behövs och vem vill arbeta i framtidens vård?”
Rapport visar att efterfrågan på kvalificerad personal är större än tillgången. Situationen är akut och vården står inför en rekryteringskris. 2025 saknas drygt 11 000 specialistsjuksköterskor, 1 300 barnmorskor och 2 400 biomedicinska analytiker om ingenting görs.
Jennifer Arnqvist, styrelseledamot i Vårdförbundet student, studerar till biomedicinsk analytiker vid Umeå universitet deltog i paneldebatten som arrangerades i samband med rapportsläppet.
Se intervjun med Jennifer