Gästinlägg: Quiz på röntgensjusköterskeutbildningen i London
Vi (Josefine och Martina) är två röntgensjuksköterskestudenter som studerar vid Lunds universitet termin 5. För närvarande är det C-uppsats som står på schemat och vi befinner oss därför på brittisk mark i London. Vi ska genomföra en intervjustudie gällande kommunikationens betydelse och hur röntgensjuksköterskorna uppfattar denna. Vi ska besöka två olika sjukhus, Charing Cross Hospital och Central Middlesex Hospital och hoppas därigenom kunna få en bra bild av hur olika brittiska röntgenavdelningar kan fungera.
Igår besökte vi University of Hertfordshire strax utanför London och fick känna på miljön hur en dag för en brittisk röntgensjuksköterskestudent kan vara. Science stod på schemat för förstaårseleverna och vi blev insläppta i en stor sal och upptäckte direkt en stor skillnad – storleken på klasserna! I Lund är vi vana med en klass på 20-30 elever, här var klasserna betydligt större. Sammanlagt går det över 320 röntgensjuksköterskestudenter på Hertfordshire och i klassrummet vi fick sitta med i var det närmre 80 elever.
Det mesta under föreläsningen kände vi igen men vi såg att alla elever hade en liten fjärrkontroll-liknande-sak framför sig och vi undrade vad detta var. Vi blev snart varse om detta då det mitt under föreläsningen var dags för quiz och en då skulle använda fjärrkontrollen till att svara på frågor som handlade om föreläsningen i fråga. Tio sekunder hade en på sig att svara sedan kom ett diagram fram på power-pointen där en procentuell fördelning avslöjade vad klassen hade svarat, och även rätt svar avslöjades. Vi tyckte detta var ett väldigt bra och roligt sätt att få studenterna att vara uppmärksamma på lektionen och känna att en faktiskt lärt sig något. Verkligen något bra att kunna applicera till den svenska utbildningen och vi fick höra att detta var väldigt uppskattat av både studenter och lärare.
Varje elev hade varsin dosa som följer dem alla tre år på utbildningen och de har använt detta system framgångsrikt i tre år hittills på Hertfordshire.
Efter en kort paus (läs; 5 minuter) var det dags för röntgenlabb då studenterna skulle lära sig lite om kontrastskillnader och hur detta kan synas i bilden. Även detta kände vi igen från vår utbildning hemma i Lund, men den stora skillnaden här var att röntgenlabbet låg precis bredvid klassrummet vilket endast var avsett för eleverna och deras lärande. Att ha ett eget röntgenrum att kunna använda kändes för oss väldigt privilegierat även om studenterna där inte verkade förstå hur bra det var. Alla elever hade egna dosimetrar vilka även dessa följer med eleverna alla tre år.
Efter en kort te-paus och avstämning med vår kontaktperson på universitet var det dags att åka hem till London igen. Ett kort stopp på Ikea och lite köttbullar hann vi med och i slutet av veckan ska vi besöka våra två sjukhus och genomföra 4 av våra 8 planerade intervjuer.
Kind regards,
Josefine Tullgren & Martina Voigt
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Så härligt att se nya saker! Jag läser Röntgenssk t1 på Karolinska Institutet och här har vi också börjat använda ”klickers” – ett system som liknar det ni beskriver i inlägget. Det är ett jättebra sätt att lära sig på och jag hoppas det kommer till fler lärosäten.
Lycka till med uppsatsen!