Vården behöver fler unga ledare!
Den här veckan har Vårdförbundet extra fokus på vårdens ledarskap. Det ger mig tillfälle att slå ett slag för att vården behöver fler unga ledare!
För det är svårt att få ett chefsjobb som ung sjuksköterska, röntgensjuksköterska eller biomedicinsk analytiker.
För två år sedan skrev Vårdförbundets tidning Vårdfokus att bara 27 % av de 7573 chefsmedlemmarna i Vårdförbundet är yngre än 50 år. Endast tio personer av dessa 7573 personerna är under 30. De siffrorna är nedslående. För jag och många av er vill ju ha makt och inflytande över vården NU.
Klinisk erfarenhet värderas högt när Vårdförbundets yrkesutövare tillsätts som chefer. Kunskap om systemet anses viktigt. Är det så att den traditionella chefsrollen för t.ex. en sjuksköterska handlar mer om att förvalta än om att leda och utveckla?
Unga yrkesutövare i Vårdförbundet har en akademisk utbildning. Det har oftast inte de äldre. Att ha en högskoleutbildning är värdefullt om man vill vara en ledare. För akademisk kunskap handlar om att kunna problematisera, vrida och vända på saker och att vara kritisk mot invanda arbetssätt. Det är utmärkta ledarkunskaper. Den som har varit del av en ibland destruktiv kultur har svårt att förändra den. I synnerhet om den personen inte har relevanta redskap och kunskap för sitt uppdrag.
Erfarenhet är självklart bra för en ledare. Men vårdens ledarskap behöver olika perspektiv. Det finns så mycket trams-prestige inom vården. Vi måste sluta se på varandra som konkurrenter. Ibland är det mellan yrkesgrupper men i det här sammanhanget tänker jag på konkurrens mellan generationer. Unga och äldre bidrar med olika perspektiv som båda borde värderas högt. Vi har olika infallsvinklar på spännande utmaningar i vården. Jag tycker det vore utmärkt om nya i yrket uppmuntrades att delta i ledarskapet på arbetsplatsen, kanske kunde det inrättas kombinationstjänster där intresserade nya medarbetare kan arbeta både kliniskt och utvecklas som ledare?
Jag önskar att min generation kommer ta stor plats i vårdens ledning. Inte om 30 år utan nu. Att vara en bra chef är att se vad varje medarbetare är duktig på och att tillåta medarbetaren att utvecklas. En bra chef ser hur enskilda medarbetare och hur gruppen mår. En bra chef ser värdet av mångfald i en arbetsgrupp. En bra chef ingjuter mod i sina medarbetare. Mod att stå upp för sin kunskap och sitt viktiga bidrag till patienternas vård.
Många studenter inom Vårdförbundets yrken är intresserade av ledarskap. Visst vore det häftigt om vi som är intresserade kunde skapa mötesplatser för att diskutera vilka möjligheter och hinder det finns för oss att ta plats i ledningen av framtidens vård?
Här är länk till artikeln som jag refererade till i början:
https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/tidningen/2012/Nr-2-2012-2/Fa-ledare-ar-under-50/
Fler får sin VFU-plats i tid
Det är bra! Här kan du läsa Vårdförbundet Students senaste VFU-rapport baserat på nästan 1 300 vårdstudenters upplevelse av sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Och få massor med tips hur du kan maxa din VFU.