Äntligen sommar. Men vad gäller?
Sommaren 2021 närmar sig med stormsteg. Och den efterlängtade sommarledigheten, Men vad är det som gäller egentligen? 4 veckors sammanhängande semester under juni-augusti är arbetsgivaren skyldig att erbjuda i enlighet med semesterlagen. Semestern ska enligt gällande kollektivavtal? (lag) beviljas senast 2 månader innan semestern börjar samt du som medarbetare ska informeras om det.
Vi som fackförbund hör redan nu på våra sjukhus att mail samt listor med övertidspass gått ut. All övertid som man gör är alltid beordrad, oavsett om du tar passet ”frivilligt” eller om arbetsgivaren tvingar dig och pekar med hela handen. Båda alternativen ger även samma ersättning, men du kan alltid förhandla om andra ersättningar än de som din chef erbjuder. Vad du får för svar är en annan sak. Oftast så kan man inte neka till att bli beordrad- men här kan det finnas skäl till varför man inte kan bli beordrad, tex har ingen barnpassning. Kontakta Vårdförbundet direkt 0771-420420 eller din lokala förtroendevalda! Och glöm inte skriva avvikelse för arbetsmiljö när du blir beordrad övertid oavsett “frivillighet eller inte”.
Sen så är det så att i enlighet med AB §6 (kollektivavtalet för dig anställd i regioner och kommuner) är det arbetsgivaren som leder och fördelar arbetet, dvs dom kan beordra dig att arbeta övertid, ändra i ditt schema utifrån verksamhetens behov.
Med detta sagt är vi inte helt “rättslösa” – arbetstidslagen gäller; Max 50 timmar på en hel kalendermånad. Maxtaket för allmän/vanlig övertid är 200 timmar på ett helt år. Sedan kan arbetsgivaren ta ut 150 timmar ytterligare , men detta ska motiveras , det får inte /kan inte vara samma skäl till övertiden som för det första 200 timmarna! Alltså om personalbristen är skäl till uttaget av de första 200 t så måste något exceptionellt ha hänt sedan. Arbetsmiljölagen gäller också fullt ut.
Rast – viktigt för återhämtning! Vad är rast då? Det är att du kan vara osynlig för världen under den tiden, det är DIN tid, ag betalar inget för den!! Det är inte samma sak att du snabbt hinner slänga i dig maten, eller bli störd av frågor när du sitter i personalrummet. I dessa fall ska du skriva upp att du ej fått rast under passet! Räkna på din timlön hur mycket du arbetar gratis när du inte skriver upp detta som övertid! Viktigt också att larma om du har en övermäktig arbetssituation och känner att du inte orkar, ta hjälp av ditt skyddsombud.
Många av oss inom den pressade, slimmade organisationen säger ofta att måltidsuppehåll vore så mycket bättre! Då blir det färre pass att arbeta och när vi ändå inte får rast ..
Detta påminner vi så att ni ute i verksamheterna påminnas om vad som gäller egentligen.
Med detta önskar vi er en härlig sommar med tid för återhämning och rekreation.

Cecilia Asp-Paulrud, leg. Sjuksköterska, Ledamot avdelningsstyrelsen Stockholm
Mira Nyberg. Leg. Sjuksköterska, Ledamot avdelningsstyrelsen
Boka din lönecoachning!
Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!