Vänsterpartiets svar på våra frågor inför valet 2022

Vänsterpartiet valde att skicka in ett gemensamt svar via Alexandra Thomasson.

Alexandra Thomasson (V) ©Nille-Leander

 

Fråga 1

Kompetensförsörjningen är en högaktuell fråga där Vårdförbundets samtliga professioner i form av legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor samt sjuksköterskor är bristyrken inom region Skåne. Vad anser du behöver göras för att öka attraktiviteten för att;

a. Behålla befintliga medarbetare inom Vårdförbundets professioner

b. Attrahera erfarna till anställning

c. Attrahera nya i yrket till anställning

 

Vi i Vänsterpartiet förstår att många vårdarbetare varken vill eller orkar arbeta med de arbetsvillkor och den arbetsmiljö som Region Skåne erbjuder. Under pandemin har personalen dessutom många gånger offrat långt mer än vad som är rimligt för att få sjukvården att fungera.

Nu är köerna långa samtidigt som en hög andel av personalen inte har fått tillräcklig återhämtning. Det råder både en vårdskuld och en återhämtningsskuld.

Vänsterpartiet vill därför se att arbetsmiljön förbättras väsentligt och att vårdpersonalen får bättre villkor att bedriva sitt viktiga arbete. Ett viktigt sätt att förbättra arbetsmiljön och ge den återhämtning som många behöver är att införa arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Denna metod har nu prövats på många håll i Sverige och utomlands. Resultaten är goda, personalen trivs och mår bättre. Personalomsättningen minskar och arbetsplatsen blir attraktiv och det är lättare att rekrytera nya medarbetare. Den fina bonusen är att vården blir bättre och säkrare för patienterna. Det är dags att införa detta även i region Skånes verksamheter.

Vi vill också höja lönerna för anställda inom Region Skåne. Lönen ska inte vara ett stort hinder för att rekrytera tillbaka personal som har lämnat den offentliga vården. Vi vill också att regionen ska bekosta karensdagen så att ingen ska behöva dra sig för att stanna hemma när man är sjuk på grund av förlorad inkomst. Framför allt vill vi stärka resurserna till verksamheterna så att man har råd att sätta in vikarier för att avlasta vid sjukdom, råd att nyanställa när det behövs och råd att ha tillräckligt med personal så att människor inte tvingas arbeta övertid eller dubbla skift för att det inte finns någon som kan lösa av en. Vi vill också att regionen skapar en egen bemanningspool för att kunna vara flexibel när det behövs fler händer som hjälper till. Vårdpersonal har rätt till en god arbetsmiljö och en god fritid.

 

Fråga 2

Arbetsbelastningen för Vårdförbundets medlemmar är väldigt hög på många arbetsplatser vilket bland annat visar sig genom att där inte finns tillräcklig tid för återhämtning och/eller balans mellan krav och resurser. Vad tycker du ska göras för att förbättra arbetsmiljön?

 

Som vi redan nämnt är ett av våra mål 30 timmars arbetsvecka för alla – det skulle ge mer tid till återhämtning och fritid.

Det behövs rekryteras fler kollegor för att kunna bedriva en kvalitativ vård, hålla vårdplatser öppna och åter öppna de platser som behövt stängas ner. Personalen ska också ha mer makt över sin arbetssituation därför förespråkar vi tillitsbaserat ledarskap. Arbetsgivaren ska också verka för att det ska vara möjligt att förena föräldraskap med arbetet.

 

Fråga 3

Ett bra och nära ledarskap är a och o, både för medarbetarna och verksamheten. Vad tycker du att arbetsgivaren ska göra för att ge cheferna rätt förutsättningar i sitt arbete?

 

Cheferna behöver få en personalbudget som är realistiskt anpassad efter det uppdrag de är satta att utföra. De behöver ges möjlighet att kunna påverka ramen utifrån förändrat uppdrag och de kompetenser hos personalen som behövs.

För Vänsterpartiet är det tydligt att sjukvården behöver organiseras om och ledorden för en sådan förändring måste vara dialog, inflytande, transparens och verksamhetsförankring. Varje sjukhus ska ha en egen ledning som ansvarar för utveckling av vård, arbetsmetoder och arbetsförhållande på respektive sjukhus. Beslut bör fattas så nära verksamheten som möjligt.

 

Fråga 4

Vården står inför två stora paradigmskiften, dels omställning till en God och nära vård, dels att vården ska utgå utifrån det etiska förhållningssättet Personcentrerad vård. För att kunna uppnå dessa två paradigmskifte krävs mycket av organisationen på olika nivåer.

a. Vilken roll anser du att politiker bör/ska ha när det gäller organisering av vården?

b. Hur ser du att region Skåne ska arbeta för att implementera både omställningen till en God och nära vård samt Personcentrerad vård?

 

För att en god och nära vård överhuvudtaget ska kunna bli möjlig behöver vårdvalen avskaffas. Vårdcentralerna behöver utvecklas men också drivas i egen regi för att hela konceptet med personcentrerad och god nära vård ska kunna hänga ihop i vårdkedjan. När vården blir splittrad och pinnstatistik betyder mer för de ekonomiska incitamenten än kvaliteten på vården som ges, så slås vårdkedjan sönder och patienterna hamnar i kläm.

Boka din lönecoachning!

Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Säkra din plats här!