Vi företagssköterskor har en komplex kompetens som kommer vara ännu mer behövd i framtiden

Jag har varit företagssköterska i 20 år. Valet att bli det var främst för att kunna arbeta med förebyggande hälsovård och att få arbeta på individ-, grupp och organisationsnivå med våra kunder. Det innebär att ha samtal med kundanställd (patient/individ), chef och även vara med på ledningsnivå om så krävs, för att göra förbättringar inom arbetsmiljö och hälsa.

Mitt arbete är omväxlande och för min del, som arbetar på Avonova, en av Sveriges större företagshälsor, har vi blandat med kunder från olika branscher och olika utmaningar. Jag får användning av min kompetens och utbildning som företagssköterska varje dag och jag behöver hela tiden uppdatera och utvecklas inom mitt yrke.

För fyra år sedan blev jag invald som ordförande för vår yrkesförening ”Riksföreningen för företagssköterskor” och det känns roligt och utmanande att vara en del i företagssköterskans utveckling och yrkesstolthet!

Här kan du läsa företagssköterskan Mias tankar om sitt yrke

Som företagssköterskor ser vi att vi har en viktig roll i arbetet med rehabilitering, särskilt i tider då vi dessutom fått en ny diagnos som vi fortfarande vet alldeles för lite om, Långtidscovid. Troligen är detta en diagnos vi kommer se allt mer av i framtiden och där vi som företagssköterskor har en viktig roll i rehabiliteringsarbetet. Att inte få vara med och vaccinera mot covid -19 (mer än att vi kunde hjälpa till utanför ordinarie arbetstid), som företagssköterska kändes mycket märkligt. Vi är en yrkesgrupp som varje dag arbetar med vaccinationer av olika slag. För oss var det en självklarhet att få vara med i kampen mot Covid.

Arbetet som företagssköterska är mycket kul, givande och så otroligt utvecklande. Men det behövs fler!

Vi har en komplex kompetens som kommer vara ännu mer behövd i framtiden.

Avslutar med ett tips till dig som funderar på att vidareutbilda dig till företagssköterska. Läs Specialistsjuksköterskeprogrammet -företagssköterska på 60 högskolepoäng på antingen Örebro universitet, Umeå universitet eller Karolinska institutet. Ofta ges kursen på distans.

Maria Sjöberg
Företagssköterska Avonova och medlem i
Riksföreningen för företagssköterskor


Kommentarer

  1. Hej!

    Jag skickar alla mina välgångsönskningar till er!

    Eva Engström

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Till allmänheten: Nu behöver vi ert stöd!

Det är allvar nu. Sjukvården måste räddas. Alldeles för länge har sjukvården burits upp av att våra medlemmar arbetat övertid och ställt upp för att få sjukvården att fungera, trots ohållbara arbetstider och scheman. Nu går det inte längre. Nu behöver vi ditt stöd. #RäddaVården

Så vill vi rädda sjukvården