Gästblogg: Teresa berättar varför hon valde att specialisera sig inom vård av äldre
Jag arbetar som “äldresköterska” på en vårdcentral i Stockholm 4 dagar i veckan och som projektledare på APC, Akademiskt primärvårdcentrum, en dag i veckan. Hur hamnade jag då här?
Efter 12 år i yrket valde jag att efter mycket funderingar att utbilda mig vidare till Specialistsjuksköterska inom vård av äldre. Det var inget självklart val, men jag har inte ångrat mig en sekund, varken valet av specialistutbildning eller valet att läsa en magisterutbildning.
Mina studier tog mig från slutenvården vidare till primärvården där jag nu har en egen sjuksköterskeledd mottagning med ansvar för de personer som är 75 år och äldre. Och min magisterexamen gjorde det möjligt för mig att leda ett projekt som riktar sig till flera vårdcentraler i Stockholm. Jag får alltså arbeta med flera saker som jag tycker om, människor, i synnerhet äldre, att arbeta för och med våra blivande kollegor, studenterna samt att utveckla och förbättra våra arbetssätt.
På vårdcentralen tillbringar jag större delen av dagen med att möta äldre, oftast äldre äldre, det vill säga personer som är 85 år och äldre. Dessa personer, de allra äldsta, tillhör en sårbar grupp som ofta har en komplicerad sjukdomsbild och nedsatta funktioner som påverkar läkemedlens farmakodynamik och farmakinetik vilket kan leda till att de drabbas av läkemedelsrelaterade problem, LRP. Mitt dagliga arbete går ut på att dels kartlägga om personen har ett hjälpbehov, från kommunen, hemsjukvården eller primärvårdsrehab, men även om de har behov av en fördjupad läkemedelsgenomgång av läkaren i äldreteamet på vårdcentralen.
Att minska risken för LRP kan höja den äldres livskvalitet och genom att de har en korrekt läkemedelslista kan vi minska fel i vårdens övergångar. I kontakt med akutsjukvården kan den äldre vara så pass nedsatt att de inte klarar av att förmedla en korrekt läkemedelslista och då ökar risken för felmedicinering. Studier har faktiskt visat att vi sjuksköterskor upptäcker läkemedelsrelaterade symtom som ingen annan har uppmärksammat tidigare genom att använda oss av standardiserade instrument, men såklart genom lyssnandet och genom att skapa en vårdande relation.
Att arbeta på en äldremottagning ger mig även möjlighet att ha lite längre besök för varje patient, vilket kan vara bra då jag hinner samtala med patienten en stund även om de egentligen kommer för att mäta blodtrycket eller ta en uppföljande vikt. För även depression och ensamhet är ett stort problem för våra äldre och möjligen kan man missa att diagnostisera den äldre för det misstas för att var kognitiv svikt eller liknande. Jag försöker alltid att hålla det i bakhuvudet när jag möter mina patienter. Och jag hoppas att även fler gör det.
Jag tror stenhårt på att sjuksköterskeledda mottagningar och specialistutbildade sjuksköterskor är vägen att gå och ett sätt att ta till vara vår breda kompetens, både inom sjukdomslära, medicinsk vetenskap och genom vår stora kunskap inom området omvårdnad. Att förebygga och främja hälsa och den enskildes möjlighet att leva ett meningsfullt liv, även högt upp i åldrarna tror jag på. Jag vill finnas där för mina patienter, vara någon att få förtroende för, att vända sig till när livet tar en hastig vändning, som det så ofta kan när vi blir äldre. Det skapar ett värde för mig varje dag på mitt arbete.
Teresa Hagelberg
sjuksköterska
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Boka din lönecoachning!
Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!
Go Teresa! Du gör ett fantastiskt jobb, kul och höra att du även tagit dig an projekt!
Det känns som helt rätt väg att gå med mer sjuksköterskeledda mottagningar och prevention istället eftervård !
Så roligt att läsa! Håller med Dig i allt.
Jag arbetar som äldresköterska på en vc på västkusten men har ej en renodlad tjänst som det.
Vi behövs får våra äldre!
Mvh Ellenor Sörqvist
Vad kul att läsa vad du gör nu Teresa! Och att du hittat så rätt!