Mixen av specialistutbildade sjuksköterskor och vidareutbildade röntgensjuksköterskor gör att vi kan lära av varandra!
Det var ett tag sedan jag bloggade för Vårdförbundet och det har hänt en del. Nu har jag ett nytt jobb som onkologisjuksköterska på Karolinska Sjukhuset, Strålbehandlingsavdelningen. Det här jobbet inleds med en utbildning på 45 högskolepoäng via Lunds Universitet. Utbildningen är mycket omfattande och intressant och avslutas med en 10-veckors praktikperiod hos den framtida arbetsgivaren. Jag tycker om att läsa och det har varit mycket intressant att läsa om olika cancersjukdomar och deras behandlingar, samt bieffekter.
Om du som jag gillar matematik och fysik då är det här något för dig! Matematiken är inte svår, dock krävs det att du lägger ned lite tid på ämnet. Du får en miniräknare för att klara av kursen och sedan kan du behålla den. Matematiken ingår inte i det dagliga jobbet, men jag brukar tänka att allt som vi gör går att beräkna och i utbildningen får du lära dig att räkna en del på strålning.
Den strålbehandlande personalen är en blandning av specialistutbildade sjuksköterskor och vidareutbildade röntgensköterskor, det är en bra mix och vi kan lära av varandra
En vanlig arbetsdag för mig innebär att vi arbetar i team om två. En av oss hämtar patienten från väntrummet och utför en första id-kontroll, sedan går vi tillsammans med patienten vidare in i behandlingsrummet. I behandlingsrummet väntar kollegan, som har förberett britsen med olika fixeringskuddar. Patienten ombeds att ta av kläderna från det aktuella området. Sedan får patienten lägga sig på britsen i ett fixerat läge, på samma sätt som några andra kollegor gjort på den förberedande avdelningen, där man tar CT/datortomografi och MR/Magnetresonanstomografibilder.
Vi arbetar alltid två och två och vi kontrollerar sedan patientens personnummer innan vi slutför fixeringen
När vi är klara med förberedelserna berättar vi för patienten att den delen är klar och vi fortsätter sedan förberedelserna när vi lämnat behandlingsrummet. Vi tar kontrollbilder av olika slag och jämför dessa med de tidigare exponerade planeringsbilderna från CT/Datortomografi och MR/Magnetresonans tomografi. De områden som ska behandlas matchas och när vi är nöjda med matchningen utför vi några procedurer och påbörjar behandlingen, när båda är överens.
Behandlingen tar ett par minuter och sedan är det klart, patienten får hjälp ned från britsen och kan gå hem eller till jobbet.
Nu börjar det bli lite behagligare temperatur ute så imorgon ska jag äta en sallad i parken som ligger alldeles intill strålbehandlingen, det har jag väntat på länge.
Hoppas ni får en trevlig sommar, planera för sol och bad!
Mats Rönnqvist
Onkologisjuksköterska på Karolinska Sjukhuset, Strålbehandlingsavdelningen.
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Redo för jobbstarten?
Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.
Läs om guiden här!
Intressant läsning. Men en fundering kring titeln ”onkologisjuksköterska”: Någon formell vidareutbildning för röntgensjuksköterskor finns som bekant inte, så en röntgensjuksköterska som pluggar strålbehandling är och förblir en röntgensjuksköterska så länge inte den inte också är legitimerad sjuksköterska. Sen vet vi ju att Karolinska inte är så noga med skyddade yrkestitlar och tvingar röntgensjuksköterskor bära blåa sjuksköterskeklämmor, men det är en annan fråga.
Håller med. Jag har samma utbildning som Mats men jobbar i Uppsala. Jag kallar mig fortfarande Röntgensjuksköterska vilket står på min namnskylt. De erbjöd mig dock titeln ’specialistsjuksköterska’ vilket jag avstod. Jag önskar helst att jag fick heta Radiograf – och att vi får specialistutbildningar, där strålbehandling vore en variant (som i Norge), då yrket känns naturligt med min bakgrund.
Vilket trevligt blogginlägg. Roligt att du uppskattar både utbildningen och arbetet.
Ja detta är en utbildning som jag nu går ifrån KS.
Det som jag ifrågasätter är det som även du Ben Rangel skriver här.. Varför inte vi leg röntgensjuksköterskor som går denna specialistutbildning ändå inte kan titulera oss som röntgensjuksköterskor med specialistkompetens ?! Här har facket nåt att ta tag i. Det är stor brist på onkologisjuksköterskor.
Tack för mig!