Diagnostiken har en central funktion i kampen mot covid-19

Coronapandemin har skördat många offer, ställt till med oroligheter och satt igång förändringsbehov inom vården. Dagligen möter vi röntgensjuksköterskor patienter som bär coronaviruset och vi är med dem både vid diagnostiseringsfas och under deras behandling. Jag träffar alla patientkategorier från akut- och infektionsmottagning, inneliggande och polikliniska patienter. Det ökar risken att vi som arbetar själva blir smittade.

Vi samarbetar med många olika yrkeskategorier – det är tydligt att vi har en central och viktig roll inom vården. Och diagnostiken har central funktion i kampen mot covid-19.

I läget som vi nu befinner oss i ställs vi som profession inför många nya utmaningar. Förutom fortsatta förväntningar av mer personcentrerad vård, teamarbete, undersökningsoptimering och patientsäkert arbetssätt ska vi nu även följa nya smittskyddsrutiner.

På BFC (Bild- och funktionsmedicinskt centrum) i Uppsala har vi lokala rutiner i samråd med Folkhälsomyndigheten vid hantering av patienter med misstänkt eller bekräftad covid -19. Alla undersökningar utförs enligt generella rutiner och rekommendationer. Vi har ett datortomografilaboratorium med en separat ingång, för smittade eller misstänkt smittade patienter. Själva rummet är tömt på material, förutom det nödvändiga som behövs för att utföra en undersökning. Patienter kommer oftast från infektionsavdelning eller mottagning.

Proceduren kring bemötande av coronadrabbade patienter är tids- och resurskrävande – men framförallt krävs kompetens. Det behövs noggrann planering kring säkerheten och hygienen eftersom vi är i kontakt med många olika personer. Det ses som viktigt att röntgensjuksköterskor testas för covid -19, för att med säkerhet kunna möta den ökade patientgruppen, personal från andra yrkeskategorier, kollegor och anhöriga.

Procedurer vid av- och påklädning av skyddsutrustning är extra tidskrävande

Rummet måst vara stängt i två timmar innan det ska städas, vilket kräver ytterligare resurser. Den övriga akuta verksamheten blir lidande under tiden vi tar hand om coronadrabbade patienter.

 I den här svåra perioden behöver vi vara mer solidariska mot varandra. Olika yrkeskategorier måste ha förståelse för varandras situation och att noggrant följa rutiner och hygienregler är oerhört viktigt i nuläget. Vi tänker på att undvika stora sammankomster för att minska risken att bli smittade. Vi behöver alla friska medarbetare för att kunna bedriva en kvalitetssäker vård.

Det finns inga eller för få munskydd som är ett av de hjälpmedel som vi behöver ha. Det gör att vi i vissa fall tvingas möta patienter med luftvägsbesvär utan adekvat skydd. Med det sagt är det av stor vikt att material och skyddsutrustning finns där behoven finns och snabbt kan omfördelas.

Vi röntgensjuksköterskor vill att arbetsgivaren fokuserar mer på vår arbetsmiljö, så vi kan fortsätta göra vårt bästa för patienten.

Stolt röntgensjuksköterska
Sanja Cikota

Boka din lönecoachning!

Nu är vår digitala lönecoachning i gång. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!