Grattis på internationella röntgensjuksköterskedagen

Wilhelm Röntgen Varje år firas ”Internationella Röntgensjuksköterskedagen” i Sverige,  såsom många andra länder runt om världen. Vårdförbundet firar också internationella yrkesdagen för röntgensjuksköterskor, då uppmärksammar vi medlemmarna i vår blogg, sociala medier och på Vårdförbundets hemsida för att göra yrket mer synligt. Den internationella yrkesdagen är ett bra tillfälle att informera allmänheten om vilka röntgensjuksköterskor är och vad vi gör.  Det finns även ett stort engagemang att stödja professionen i landet. I Vårdförbundets lokala avdelningar kan du till exempel uppmärksamma medlemskollegor som jobbar och bidrar till yrkesutvecklingen genom att nominera dem till” Årets röntgensjuksköterskor”. De som vinner får ett diplom samt Vårdförbunds-tårta till arbetsplatsen. Men varför valdes 8:e november för Internationella Röntgensjuksköterskedagen?

Wilhelm Röntgen upptäckte röntgenstrålarna – testade på sin fru

Wilhelm Conrad Röntgen levde mellan åren 1845 – 1923. Han var fysiker.

I8:e november år 1895 upptäckte Wilhelm Conrad Röntgen röntgenstrålarna. Det fanns andra fysiker som tidigare observerat en sorts strålning som gjorde fotografisk film svart. Men det var Wilhelm Conrad Röntgen som började utforska fenomenet systematiskt. Han var intresserad av att veta orsaken till varför strålningen kunde göra fotofilmen svart. Han observerade att strålningen kunde passera genom vissa material såsom papper och textil men dämpades av tätare material som ben och metall. Han kallade strålningen till X-ray. Vid den här tiden visste ingen, inte ens Wilhelm själv om riskerna med strålningen. Så han testade på sin fru för att få ett bildbevis.

Redan i januari 1896, ett år efter upptäckten, gjordes den första röntgenundersökningen utanför forskningslaboratorierna. Orsaken till detta var att många läkare och forskare insåg snabbt hur skuggbilderna av bromsmaterialen kan användas i medicinskt syfte. Samma år genomfördes också den första röntgenundersökningen i Sverige.

Under de första åren efter Wilhelm Conrad Röntgens upptäckt var det många entusiastiska och obehärskad experimenterade med röntgenstrålar. Men efter relativt kort tid kom rapporter om brännskador, hår­avfall och andra oroande symptom.

Bertha Röntgens hand

Bilden på sin hustrus hand tog Wilhelm Conrad Röntgen och nyårsdagen 1996 skickade han den, tillsammans med en rapport om strålningen till publicering.

Året 1901 kom Wilhelm Conrad Röntgen till Stockholm för att ta emot Nobelpriset i fysik.

Året 1929 markerar en viktig utveckling av själva källan till strålningen, röntgenrören. Då introducerades rör med roterande anod vilket gav större träffyta och minskar risken för överhettning. En teknikutveckling som varit en förutsättning för många av de medicinska framsteg som senare gjorts med hjälp av röntgen.

Bild och funktionsdiagnostiken befann sig i snabb utveckling redan från 1990- talet, då användes röntgenfilm. På 50-talet användes ultraljudet för avbildning av kroppen, på 70-talet kom Dator tomografi (DT) eller skiktröntgen och på 80-talet användes Magnetresonanstomografin (MRT).

Inom nuklearmedicin används radioaktiva ämnen för att avbilda kroppen. Det radioaktiva ämnet/läkemedel tillförs patienten vanligen genom injektion eller per oralt (beroende på vilket organ eller vilken funktion undersöks). Under de senaste decennierna ökades användningen av tomografi baserad på Single-photon emission computed tomography (SPECT) och positronemissionstomografi (PET) och för att öka den diagnostiska säkerheten kombinerades PET med CT.

Ökad säkerhet för patienten

Utvecklingen av apparatur och undersökningsmetoder tillsammans med digitalisering har resulterat i en fortlöpande ökande diagnostisk säkerhet för patienten.

Idag är röntgendiagnostik och radiologiska behandlingar en oerhört viktig verksamhet inom vården. Inom röntgenverksamheten strävar vi att undersöka människokroppens funktion och morfologi på det molekylära, mikroskopiska och makroskopiska nivåer och det forskas ständigt om att optimera undersökningsmetoder och hur olika tekniker kan kombineras.

Så du som är röntgensjuksköterska ska veta att du är viktig, för att det är du som tar ansvar för att patienten ska genomgå radiografiska undersökningar med minsta stråldos med bibehållen bildkvalité, du uppdaterar dig, fördjupar dig och hänger med den snabba teknologiska utvecklingen, du ansvar för patentens omvårdnad, du lyssnar på patienten, du dokumenterar, du optimerar bilder och undersökningsmetoder, du skapar diagnostiska underlag med hög kvalité, du är med och behandlar patienten. Kort sagt du gör ett strålande arbete.

Ha det äran på internationella röntgensjuksköterskedagen!

Parvin Olofsson

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!