Det hade doktorn lovat, hävdade den gamla damen

Vad betyder personcentrerad vård för en röntgensjuksköterska?

Personcentrerad vård definieras som ett etiskt förhållningssätt i jämförelse med Patientcentrerad vård, vilket är en modell kan man säga. Vilken betydelse har begreppet och sätt att arbeta från en röntgensjuksköterskans arbetssätt? Hur skulle vi kunna implementera detta koncept på röntgenavdelningen?

Som Eva Hellman förklarade i sitt blogginlägg: ”Personcentrerad eller patientcentrerad vård”,  handlar det om VAD? och VEM? Personcentrerad vård handlar också om tillit för varandra och att patienten är en ansvarig och delaktig individ och inte en passive mottagare.

Hur ser ett möte med personcentrerad vård ut på röntgen?

woman-441415_640Jag berättar om ett möte med en äldre dam som fått kallelse till en datortomografi undersökningen. När hon väl är på plats efter förflyttning från rullstol till röntgenbordet berättade damen att hon hade sökt vårdcentralen för att hon hade ont i höften/benet. Doktorn hade lovat att skriva en remiss så hon kunde utföra även denna röntgen vid samma tillfälle som datortomografi undersökning. Det låter som personcentrerad vård eller hur?

Nåväl tänkte vi, naturligtvis måste vi kunna hjälpa till att det blir gjort när hon är här. Vi tittade i RiS men hittade ingen remiss vilket vi framförde till personen i fråga. Hon var bestämd och sa att doktorn hade lovat och var besviken att hen (doktorn) inte höll vad denne lovat. Ibland kan man dra förutfattade beslut om personen. Kan damen vara lite dement och inte kommer ihåg när hon sökte doktorn tänkte vi eller var det som hon sa? I så fall var det jättesynd om henne att doktorn inte gjorde vad hen lovade.

Eftersom damen fortsatte att prata om det och hade svårt att släppa tanken kollade vi extra noga även på akutlistan. Mycket riktigt fanns det en akutremiss som inte var inläst ännu.

Det var personcentrerad vård det handlar om naturligtvis – att man ska ha tillit för varandra och att vi aktivt lyssnade på damen och tog den tiden att söka efter remissen. Slutet gott, allting gott. Det jag kan säga är att det var en lycklig dam som lämnade oss på DT labbet för att fortsätta till skelett för den andra undersökningen.

Säkert finns det fler som kan berätta om historier som illustrerar vad personcentrerad vård innebär för oss – skriv gärna och berätta om era upplevelser.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!