Att synliggöra en osynlig yrkeskår

robertstenmanSyns vi? Och för all del; är det viktigt för oss att synas?

Sjuksköterskorna ligger nära till hands att jämföras med här. Alla vet nog vad en sjuksköterska är, och mer eller mindre vad en sjuksköterska gör. Sjuksköterskorna syns och hörs; de utgör ett obestridligt och allestädes närvarande koncept i vårt kollektiva medvetande. Det skrivs mycket om sjuksköterskor, det skrivs mycket av sjuksköterskor. Och varför skulle det inte göras det? Men röntgensjuksköterskor då? Själv hade jag aldrig reflekterat en sekund över vår yrkeskårs existens förrän jag snubblade över en beskrivning av yrket i en utbildningskatalog för snart nio år sedan. En inte alltför vetenskaplig sökning i Aftonbladets artikeldatabas ger fem träffar för ordet röntgensjuksköterska, att jämföra med 36 träffar för biomedicinsk analytiker, 797 för barnmorska och 1755 för sjuksköterska. Det verkar med andra ord inte skrivas särskilt mycket om oss, och utanför vår lilla röntgensfär så är det ganska svårt att hitta saker som skrivs av oss också.

Självklart vet de flesta vad röntgen är – vi är navet i vårdkedjan, som Bharti Kataria uttryckte det – men jag tror inte gemene man tänker på att det är någon större skillnad på personalen de möter när de genomgår en datortomografi, och personalen som tar hand om dem när de t. ex. ligger inne på en kirurgavdelning eller går till provtagningscentralen. Vi kallar även oss själva slentrianmässigt enbart för ”sköterskor” ibland. Men är det så himla viktigt att vi distansierar oss från övriga yrken i vården och värnar vår särart? Svaret är givet. Vi förfogar över ett kunnande som ingen annan yrkesgrupp har, och det kunskapsmonopolet gör oss till en profession och berättigar till en egen legitimation. Det är onödigt svårt att försöka hävda sig och föra en kamp för erkännande och ett högre värderat huvudområde, om få utanför vården vet om att vi finns (och för all del knappt någon inom vården tycks ha koll på vad vi egentligen sysslar med…). I nästa steg är det sedan t. ex. opåkallat besvärligt att i löneöverläggningar motivera varför en så pass ”osynlig” grupp ska värderas högre lönemässigt.

Så hur kan vi se till att synas bättre? Klyschan om att ”ta plats” ligger nära till hands att ta till här. Det finns gott om sociala plattformar att utnyttja, där Twitter kanske är det uppenbaraste exemlet på en plattform där man kan nå utanför sin egna krets av redan (röntgen)frälsta. Och bloggboomen ebbade kanske ut för några år sedan, men en blogg är fortfarande ett väldigt effektivt kommunikationsredskap. Jag har t. ex. en kollega nu som valde att läsa till röntgensjuksköterska efter att ha hittat till min blogg en gång i tiden (där jag efter bästa förmåga försökt besvara frågor om yrket och vår utbildning under ganska många år nu) – ett påtagligt bevis på den inneboende potential som finns i sociala medier.

De vanligaste frågorna jag får på bloggen – näst efter hur mycket fysik och matematik utbildningen innehåller – handlar just om vilka arbetsuppgifter vi har och hur en dag på jobbet kan se ut. Det tycks således inte vara allmän kunskap. Jag kan inte tolka detta på annat sätt än att vi skulle kunna synas både oftare och bättre, så ut med er och ta plats i det offentliga samtalet!

/Robert Stenman
Röntgensjuksköterska

 

Det här är ett gästinlägg av Robert Stenman som vi har följt i hans egen blogg: Xrob. Vi frågade honom om han vill vara gästbloggare hos oss.

Vill du läsa mer av Robert? Låt oss få veta i kommentarsfältet!


Kommentarer

 1. Väl beskrivet Robert!! Håller med dig till 110%.
  Vi måste synas och uppskattas mer än vi är idag!!

  Mvh Gabriela ..:-)

 2. Du satte den Robert!
  Vår yrkeskår är inte så välkänd. Vi måste börja med att uppskatta varandra mer och ge komplimanger för ett välutfört arbete!

 3. Så bra skrivet Robert!!!
  Du är inte bara en röntgensjuksköterska utan också en duktig sådan. Det är en fröjd att ha dig som arbetskollega!

  Många känner bara till själva ordet röntgen och förknippar det kanske till konventionell röntgen, magnetkamera och datortomografi. Men röntgen är ju så mycket mer än så. Coronarangio där man tex upphäver hjärtinfark. Andra angiografier där man utvidgar trånga kärl i kroppen. Lägga nefrostomi och avlasta njurarna. Ultraljud. Punktioner för att kunna diagnotisera eventuella tumörer.

  Ja listan på olika arbetsuppgifter inom röntgen kan göras lång.
  Kanske hade det varit roligt för allmänheten att läsa om?

 4. Klart ni ska ta för er! 🙂 Men jag undrar känner ni er inte också som en del av sjuksköterskekåren?

 5. Mycket bra skrivet!

  Den gemensamma nämnaren alla sjuksköterskor har är titeln och professionen sjuksköterska. Det som däremot skiljer vår expertis åt är vårt val av inriktning; medicin, kirurgi, röntgen, anestesi, intensivvård, barn, företagshälsovård eller psykiatri till exempel. Oavsett inriktning anser jag, som sjuksköterska med erfarenhet inom akutsjukvård, att alla sjuksköterskor (oavsett inriktning) är en viktig och oersättlig del av vårdkedjan.

  Det är dock påtagligt tråkigt om röntgensjuksköterskor inte upplever sig att vara del av sjuksköterskekåren, vilket NI är.

  1. Hej Andreas, tack för din kommentar! Röntgensjuksköterska är ju ingen påbyggnad på sjuksköterska på samma sätt som t. ex. anestesi, ambulans eller distrikt är utan en separat utbildning från start. Vi har radiografi som huvudområde till skillnad från de andra yrkena som har omvårdnad, och så som yrket ser ut idag så har vi nog mer gemensamt med biomedicinska analytikerna än med sjuksköterskorna. Vi har ju en separat legitimation och benämns av bl. a. Vårdförbundet som en egen yrkesgrupp av en anledning, och det pågår en ständig diskussion om vi inte borde ta efter våra internationella motsvarigheter och döpa om oss till radiografer istället för att slippa förväxlingen. Vi är således inte en del av sjuksköterskekåren, och alldeles utmärkt nöjda så 🙂

 6. Jag, som inte arbetar inom vården, visste inte att röntgensjuksköterskor var ett eget yrke. Där ser man! Då har jag lärt mig något idag.

  Svar till Anna Olsson: Roligt att någon från Vårdförbundet läste och kommenterade hos mig. Hur hittade du inlägget?
  Tack för dina vänliga ord.

  1. Hej! Vi har bevakningar på när sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor nämns i sociala medier. Och ibland hittar vi intressanta blogginlägg som vi gärna vill lyfta. Vi tipsar om ditt på vårdförbundets facebooksida imorgon till exempel.

   1. Aha, då förstår jag. Tack för lyftet!

    Jag tror att vi som inte arbetar inom vården måste försöka påverka så gott vi kan. Era arbeten är viktiga för oss alla.

 7. Hej! Jag kommer tyvärr behöva stänga ned kommentering på det här blogginlägget ett tag på grund av att vi blir spammade av skräpkommentarer. Om du har en kommentar på inlägget är du välkommen att kommentera på sidan Om bloggen så länge. https://vardforbundetbloggen.se/rontgensjukskoterska/om-bloggen/
  Som tur är så har ni sluppit se de hundra skräpkommentarerna som kommit in under två dygn – men min mailbox har gått på högvarv. 😉

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!