Överbelastade men outtröttliga - barnmorskors roll i en pressad vårdsituation

Barnmorskans professionsomfång är nästan omöjligt att greppa. Vår roll sträcker sig långt bortom att bara bistå förlossningar; den erbjuder omfattande vård och psykosocialt stöd till allt från den trevande tonåringen, till den åldrande mogna kvinnan. Trots vår avgörande betydelse lider yrket av en brist på resurser och erkännande som det förtjänar.

Barnmorskan är ofta en kontinuerlig närvaro genom kvinnans reproduktiva resa, vilket erbjuder en unik möjlighet att ge långvarigt psykologiskt stöd.

Detta långsiktiga förhållande bidrar till att bygga en djupare förståelse och ett starkt stödnätverk. Genom att erbjuda både psykologiskt och fysiskt stöd spelar barnmorskor en avgörande roll i att främja hälsa och välbefinnande för kvinnor under en av de mest betydelsefulla perioderna i deras liv.

I skuggan av det moderna samhällets snabba takt och digitala revolution, står vi inför en tyst men allvarlig kris: den ökande förekomsten av psykisk ohälsa bland unga kvinnor. Denna trend är inte bara en hälsostatistik; den är ett rop på hjälp som kräver omedelbar uppmärksamhet och åtgärd. De psykiska påfrestningarna hos unga kvinnor idag är mångfacetterade. Sociala medier, även om det erbjuder möjligheter för anslutning, har också blivit en källa till konstant jämförelse och kroppsbildsångest. Dessutom visar studier att unga kvinnor rapporterar högre nivåer av stress och psykiska problem jämfört med sina manliga jämnåriga. Det är avgörande att vi som samhälle erkänner och adresserar denna växande kris. Det innebär att investera i mental hälsa-resurser, utbildning i psykisk hälsa i skolor, och att främja en kultur där unga kvinnor känner sig stöttade att söka hjälp utan skam. Endast genom dessa åtgärder kan vi hoppas på att vända denna oroande trend och skapa en framtid där psykisk hälsa är en prioritet för alla.

Det är dessa unga kvinnor, blivande mödrar och nybakade föräldrar som vi barnmorskor träffar dagligen. Men i ett vårdsystem som blivit mer och mer ”produktions” fokuserat, finns inte utrymme för längre samtal och tid att lyssna in. Pressen från ledning och politiker på att arbeta mer effektivt, krockar med att de kvinnorna vi möter i större utsträckning lider av psykisk ohälsa. Tiden räcker inte till.

Jag befinner mig i en ständig kamp för att hantera den ökande arbetsbördan och dess påverkan på mig själv. Dag efter dag tycks perioder av intensiv arbetsbelastning avlösa varandra, utan undantag. Pensionsavgångar, anställningsstopp, omorganisationer, och sjukfrånvaro är bara några av de hinder vi möter regelbundet. En ständig ekonomisk press uppifrån, skapar prestationsångest hos barnmorskor. Vi är lojala, framför allt mot våra patienter, men också mot vår arbetsgivare. Vi säger inte stopp, inte förrän kroppen gör det åt oss.

Drygt hälften av alla barnmorskor ( länk till aktuell forskning ) har funderat på att säga upp sig de senaste åren. Orsaken är en tuff arbetsmiljö och att skiftarbete tär på hälsan. Dessutom arbetar hälften av alla barnmorskor deltid –framför allt för att arbetsbelastningen är för tung. Arbetsbelastningen gör också att det blir svårt att använda sin barnmorskekompetens fullt ut.

Därför är det avgörande att barnmorskor fortsätter att kämpa för möjligheten och tiden till att reflektera, återhämta oss och omvärdera. Vi behöver kontexter som ger oss möjlighet att vila tankarna, våga tänka nytt och lära oss mer, även inom traditionella och välkända områden.

Barnmorskor har alltid varit föregångare när det gäller att främja relationell hälsa. Låt oss fortsätta att vara det!

Barnmorskebristen har blivit synonymt med vår profession. Den utarmar inte bara vår arbetsglädje utan även patientsäkerheten och möjligheten till ett hållbart arbetsliv över tid. För vissa av oss kan detta leda till att vi överväger att söka nya vägar eller till och med byta arbetsplats i hopp om en förbättrad arbetsmiljö. Kvinnohälsa är för lågt prioriterat på den politiska dagordningen.

Vad som behövs för att bekämpa denna utarmning är inget mysterium. Lösningen stavas god arbetsmiljö, fler kollegor och högre löner. Det är dessa åtgärder som kan stärka vår yrkesmässiga hälsa och säkerställa att vi kan fortsätta att erbjuda den kvalitativa vård som våra patienter förtjänar.

 

”Livmodern. Liten som en knytnäve men har rymt hela mänskligheten”.

 

 

Maria Åkesson

leg barnmorska


Kommentarer

  1. Så väl beskrivet Maria. Tänk att vi barnmorskor har allt detta i oss. !!

  2. Känner sååå igen mig! Bra skrivet. Vi behöver gå ihop och sprida detta till ledning runt om i landets alla Regioner. Får vi hänvisa till texten när vi lyfter det i vår egen Region?
    Med vänlig hälsning, Karin bm Falun

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!