Räkna med lite svinn eller ett paradigmskifte?
Primärvården ska ta på sig allt fler uppdrag. Den primära vården helt enkelt, dit du ska kunna vända dig i första hand. Det låter ju, och borde också vara, självklart. Samtidigt ska Region Örebro spara, vårdcentraler läggs ner och andelen hyrläkare i primärvården fortsätter att frodas. Många insändare i lokalmedia berättar om hur dysfunktionell primärvården är och anställda sliter sina hår, stångas mot betongväggar och får blodiga knän i sina ambitioner om att kunna ge en god vård.
Det är stort fokus på just läkarbristen på vårdcentralerna, något som varit en lång följetång i regionen där hyrläkare varit standard under lång tid. Ändå brukar regionen slå sig för bröstet och prata om att ”de minsann inte har bemanningspersonal”. Eh, det handlar om vissa yrkesgrupper bara? För hyrläkare har ju som sagt stått för en ansenlig utgiftspost för Örebro läns skattebetalare under MYCKET lång tid (det är också en sanning med modifikation eftersom man visst hyrt in andra yrkeskategorier..)
Det är skillnad på folk och folk….
Men när det kommer till barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor så hålls det hårt i penningpåsen. Istället för att öppna plånboken så byter man hellre ut den kompetens och utbildningsnivå som egentligen krävs för jobbet, till någon som inte har rätt kunskapsnivå eller utbildning. Det kan handla om en grundutbildad sjuksköterska istället för en specialistutbildad, en undersköterska på labb, röntgen eller BB istället för legitimerade biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor.
Att erbjuda bättre villkor eller ta in hyrpersonal för att få rätt kompetens? Nej nej, inte när det gäller kvinnodominerade, undervärderade vårdprofessioner inte! Vi hänger kvar i 1950-talet ett tag till!
Vården bygger på teamarbete, allas kompetenser behövs för att vi ska få en välfungerande vård. Men det är dags att se över gamla mossiga synsätt på hur vården ska organiseras och läggas upp. Och då måste vi börja med att ha rätt kompetens på rätt plats. Då kommer vi att få en betydligt säkrare och mer välfungerande vård.
Det funkar inte att degradera arbetsuppgifternas komplexitet eller patienternas behov. Om man inte tycker att det är ok att ”räkna med lite svinn”
Det krävs rätt kompetenser. Och det får vi genom att verkligen satsa på dessa oumbärliga professioner.
Vi behöver utveckla möjligheterna till kompetensutveckling. Genom att erbjuda utbildningstjänster där medarbetare erbjuds full betalning för att specialistutbilda sig så kan vi säkra kompetensen och därmed en patientsäker vård. Om vi också erbjuds attraktiva villkor som gör att vi vill arbeta där det vill säga….
I framtidens primärvård, på den moderna vårdcentralen, värdesätts professionerna rätt och tid för återhämtning, reflektion och kompetensutveckling är självklarheter.
I den framtida primärvården finns också avancerade specialistsjuksköterskor som en del av teamet. Genom sin utbildningsnivå och utökade förskrivningsrätt kan de hantera ett större patientflöde med bedömning, diagnostisering och behandling utan att involvera distriktsläkaren. Något som ger distriktsläkaren mer tid att hantera patienter som har ett större och mer komplext medicinskt behov.
På den moderna vårdcentralen finns också specialistutbildade barnmorskor med utökad förskrivningsrätt som utöver grundutbildade barnmorskors mottagningsarbete, bedriver mottagning för bland annat sexuell rådgivning, klimakterievård och prekonceptionell hälsa.
På framtidens vårdcentralslabb finns biomedicinska analytiker, både grundutbildade och specialistutbildade, som kan genomföra grundläggande och mer avancerade undersökningar. Kanske finns även ett medicinskt behov av grundutbildade och specialistutbildade röntgensjuksköterskors kompetens inom framtidens primärvård?
The Sky is the Limit.
För att nå dit behöver vi ett paradigmskifte. Ett paradigmskifte som involverar både en förändrad värdering av kvinnodominerade legitimationsyrken i vården. Samt en uppgradering av det unika kunskapsområde som dessa professioner innehar. Först då kan vi få en tillgänglig, säker och jämlik vård samt en jämlik och jämställd arbetsmarknad.
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Bra skrivet!
Så sant Åsa, jag upplever också i bristen på rätt profession på rätt plats skyfflas oftast allt ansvar över på en yrkesgrupp som ska lösa ”allt” . Läkartider, tillgänglighet, mottagning, scheman och så vidare . Det är banne mig inte helt lätt att jobba inom primärvården
Så bra skrivet, hoppas fler än vi inom vården läser det.