Varför har vi ett sämre försäkringsskydd på jobbet?

Är du en av 5 miljoner arbetande svenskar som har din kollektivavtalade försäkring via AFA- försäkring? Då blir du oftast utan ersättning om du blir slagen, sparkad, biten eller spottad på under arbetstid.

Detta är något som jag själv nu blivit medveten om. För ett år sedan fick jag som ambulanssjuksköterska ett knytnävsslag i ansiktet av en patient. Slaget kom oprovocerat och resulterade i ömhet i ansiktet, smärta vid gapande och tuggande samt smärta i nacke och öronen. Även en liten tandflisa ur ena framtanden lossnade. Jag besökte läkaren direkt efter misshandeln som konstaterade att käken inte var bruten. Jag sjukskrev mig aldrig då jag kände att jag fysiskt klarade av mitt jobb.

Efter att jag skrivit en arbetsskadeanmälan kontaktade jag AFA. Där fick jag reda på att jag är berättigad till 400 kronor i ersättning för läkarbesökskostnaden. Ingen mer ersättning så länge jag inte varit sjukskriven längre än 31 dagar. Först då skulle jag ha rätt till sveda- och värkersättning.

Jag kontaktade även mitt privata försäkringsbolag där jag har en helt vanlig hemförsäkring. Där i fanns ersättningsrätt vid misshandel, OM det skett på min fritid vill säga. Då hade jag varit berättigad till 8000 kronor i sveda- och värkersättning, oavsett sjukskrivning eller ej.

Det var efter denna information som jag kände att detta kan ju inte stå rätt till? AFA måste ha gett mig fel information? Jag kontaktade återigen AFA tillsammans med ett huvudskyddsombud vid min sida. Vi fick där samma svar. För att få sveda- och värkersättning krävs 31 dagars sjukskrivning. Alternativt att misshandeln orsakat en såpass kraftig psykisk ohälsa så att den kan likställas med 31 dagars sjukskrivning. Att man då går i samtalsterapi etcetera. För att få ersättning för tandskada behöver i stort sett större delen av tanden skadas och dö.

Jag törs inte tänka på vilken misshandel vi ska behöva utsättas för innan vi blir berättigad till ersättning. En ersättning som de flesta grundförsäkrade personer verkar vara berättigade till på sin lediga tid. Då jag antar att de flesta större försäkringsbolagen har någorlunda likartade försäkringsvillkor. En arbetsplats ska kännas som en trygg plats.

Att komma i hotfulla situationer kan vi alla göra oavsett arbete. Som ambulanssjuksköterska måste man ge sig in i alla möjliga mer eller mindre olustiga situationer och miljöer. Missbruk, aggressivitet och psykiska sjukdomar är några av de situationer man nästan dagligen möter i sitt arbete. Att nu veta att vi i dessa situationer inte har ett ordentligt skydd gör att jag verkligen börjat fundera. Ju mer jag funderar ju mer orimligt förefaller det.

Hur kan våra arbetsgivare tycka att detta är en rimlig arbetssituation ställt till de miljöer vi förväntas vistas i. Ska vi acceptera att åka hemifrån bättre försäkrad än vad du är när du kliver in på din arbetsplats?

Att vi miljontals arbetare år 2023 är så dåligt skyddade på våra arbetsplatser. Detta i ett samhälle som blir hårdare och hotfullare för varje år som går. Är ni alla berörda där ute medvetna om detta?

/ Linda Peterson Ambulanssjuksköterska Karlskoga

Följ avdelning Örebro i sociala medier!