Jag läste en rubrik i Dagens Medicin om att regionerna anser att nyutexaminerade sjuksköterskor brister i kunskaper och är mindre väl förberedda för kliniskt arbete. Detta enligt en färsk rapport från socialstyrelsen.

Jag skulle vilja vända på det, får nya sjuksköterskor bra introduktion? Tillåts de vara nya jobbet? Blir de tvingade att ta allt för stort ansvar allt för tidigt?

Relativt nya sjuksköterskor jag träffat har vittnat om att de får ta ansvar som de inte känner att de har tillräcklig kompetens för. De berättar om bristfällig introduktion och att de kastas in i arbete med avancerad vård utan möjlighet till bra handledning. Många sjuksköterskor får jobba helt självständigt efter bara ett par veckors bredvidgång.

I artikeln säger en verksamhetschef i Värmland att hon funderar över om utbildningarna inte riktigt har hängt med. Vården idag är avancerad och under sjuksköterskeutbildningen är det omöjligt att bli fullfjädrad inom alla specialiteter.

Nya sjuksköterskor borde få möjlighet till ett introduktionsår med handledning för att gradvis ökande ta eget ansvar allteftersom de känner sig trygga med arbetsuppgifterna.

Forskning visar att de första 3 månaderna på nya jobbet är mycket viktiga för att behålla medarbetarna. De som får otillräcklig introduktion riskerar med stor sannolikhet att sluta inom ett par år. Det finns också en tydligt påvisad koppling mellan dålig introduktion och utbrändhet.

Det är väl investerad tid och kraft att ta hand om nyutbildade kollegor och låta dem växa in i sitt viktiga yrke i rimlig takt. Nu inför sommaren när vi får ta emot nyutexaminerade kollegor är detta extra viktigt att ha i åtanke.

Här nedan finns länkar till bra information i ämnet:

Hållbar introduktion – Suntarbetsliv

Att introducera nyutbildade på ett bra sätt – Petter Gustavsson och Elin Frögéli​ – YouTube

Anna-Carin Lundvall, facklig förtroendevald på tid, styrelseledamot avd. Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!