Vårda utan vila
Elva timmars dygnsvila. Det kan ju låta självklart att alla behöver minst elva timmar att vila, bland annat för att kunna klara av sitt arbete på ett tryggt och säkert sätt. Men vi vet också att arbete utan vila, och med vila menar jag tid då du inte befinner dig på arbetet utan är ledig och kan koppla bort arbetet, orsakar ohälsa.
Men vården har inte anpassat sig efter vad som är säkrast och mest hälsosamt. Trots att det faktiskt borde vara så, enligt den lagstiftning som gäller. Nej, vården har kört sitt eget race, oftast för att dölja en egentlig underbemanning och snedvriden och okunnig syn på komplexiteten och den fokusering som arbetet kräver. Men också för att den fortsatt på upptrampade stigar. ”Det har ju alltid varit så”.
Sluta kl 22, börja kl 06:45. Dygnspass på ambulansen och dubbla arbetspass på vårdavdelningen ”eftersom vi är alldeles för få i tjänst” och du rycker in med kort varsel.
Det sliter ut oss. Vi är inga supermänniskor. Även om man kan tro det ibland med tanke på hur länge vi har stått ut med odrägliga scheman, galen arbetsbelastning och sålda semesterveckor för att ”rädda” den vård som ingen politiskt ansvarig egentligen satsat helhjärtat på.
Att jobba i dygnetrunt-verksamheter är en del av att vårdens verklighet. Den kan inte stänga ner, släcka alla lampor och flexa ut. Det är vi alla medvetna om den där dagen då vi slår oss ner i skolbänken för att påbörja utbildningen till exempelvis sjuksköterska eller barnmorska. Men många vill helst vara på arbetet så lite som möjligt. Det är också en stor andel av oss som inte arbetar heltid. Kanske för att mäkta med den faktiska ansträngning, både fysisk och psykisk som yrkena medför. Att jobba med människor och finnas där genom hälsa och ohälsa är bland det mest givande man kan arbeta med, men det sliter också på både hjärta, muskler, leder och själ. Men egentligen så är det ju helt galet att många upplever att det inte funkar att jobba heltid om det ska hålla hela vägen till pension. Sjukt faktiskt; ett sjukt system som fått fortgå alltför länge. Det är också många av oss som tar det största ansvaret hemma och vi vill hinna hämta barn, skjutsa till träningar, veckohandla, planera och vara lediga vid skolloven. I en starkt kvinnodominerad bransch är kvinnofällan hårt rotad.
Det är inte konstigt att vi vill vara mer lediga. Men det är inte sunt i längden om priset vi betalar är vår hälsa. Frågan är hur vi skapar hälsosamma arbetstider i en verksamhet som bedrivs dygnets alla timmar och årets alla dagar samtidigt som vi ska kunna bidra till att lindra lidande, bota, trösta och finnas där genom liv och död.
Vad är egentligen rimligt som ett heltidsmått inom vård och omsorg?
Vi kan ju i alla fall konstatera att dagens syn på vad som är sunt, accepterat och säkert är förlegad.
Och handen på hjärtat: vem vill du helst ska blanda ut ditt läkemedel så det blir rätt dosering, hantera ditt sjuka barn eller tråckla ihop bristningar i underlivet efter din förlossning? Gissar på att du föredrar den som är utvilad och inte arbetat dubbla pass, utan rast eller i 12 timmar utan vila.
Är det rimligt att vårda utan vila?
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Nej, skulle man ha en 6h dag så skulle man både vara utvilad och nöjd,vi få ändå lön för knappt 6h..för våra löner är alldeles för låga och vi jobbar alla timmar på dygnet. Ingenstans obekvämt arbetsrid betalas så dåligt som på sjukhuset för sjuksköterskor.Dax att börja ändra i rätt ände!
Problemet blir att justeringar som hittills genomförts gällande vår arbetstid i praktiken leder till fler arbetspass. Vilket istället blir mindre tid för återhämtning. Tanken kan i många fall vara god men när resultatet istället blir mindre tid med familjen blir man less.
Själv är jag trött på att se andra branscher och arbetsgivare som erbjuder kortare arbetsveckor, fler semesterdagar, högre friskvårdstillägg samtidigt som vården alltid ligger på absoluta minimum gällande villkor. Varför ska det vara så? Varför accepterar vi det år efter år?
Borde vara på tiden att VF ser över den totala arbetstiden för att sjuksköterskor ska få ett hållbart yrkesliv. Alltfler sjuksköterskor orkar inte arbeta heltid. Flera studier tyder på att förkortad arbetstid (80% av heltid) ger gynnsamma effekter. När ska vårdpersonalen få hållbara arbetstider och arbetsmiljö? De senaste justeringar av arbetstider som skett har lett till kortare men fler arbetsdagar än tidigare och således resulterat i förre fridagar för återhämtning. Att arbeta 6 dagar/vecka är numera mycket vanligt förekommande.
Hur ska vården kunna locka nya medarbetare med dessa villkor