Bemanningsbolag, konstgjord andning, tvångsförflyttningar och andra livsuppehållande åtgärder

Vi kan hålla en kropp vid liv med hjälp av konstgjord andning, maskiner och läkemedel. Själen kan ha lämnat kroppen för längesen, svävat i väg för att upptas av universums oändlighet. Men kroppen tuffar på ändå. Åtminstone ett tag. För det är ju inte hållbart i längden. Och det är inte längre en fungerande person. Precis som de varianter av så kallade lösningar till den oändliga vårdkrisen som basuneras ut från arbetsgivare, politiker och förståsigpåare.
Livsuppehållande åtgärder utan egentlig effekt.
Vården har drivits runt med konstgjord andning under alltför lång tid nu. Ändå kommer det diverse förslag på hur vi ska upprätthålla (eller snarare få tillbaka) en fungerande vård. Det ena är dummare än det andra
Hyrpersonal som bemannar klinker där ordinarie personal checkat ut för längesen pga otillräckligt attraktiva villkor som livsuppehållande åtgärd. Vårdkroppen pumpas runt med externa maskiner, men den verkliga kompetensen, de trogna medarbetarna har sagt upp sig. Själen har lämnat kroppen.
Men vi ser på hur kroppen pumpas full med läkemedel, vi ser det på avstånd. Hur bemanningsbolagen fyller sina feta bankkonton med befolkningens skattemedel. Vi ser hur pengarna som arbetsgivaren inte ville investera i sina egna anställda, investeras i tillfälliga, osäkra lösningar.
Var det för mycket begärt med några tusenlappar extra i månaden för att behålla den där trogna, lojala, erfarna specialisten i verksamheten? I förhållande till vad? I förhållande till de miljoner i månaden som går till den konstgjorda andningen?
Eller i förhållande till en kontinuerlig, säker vård som både gynnar anställd och patient. I föhållande till 102 200 kr i månaden?
Allt medan hjärt-lungmaskinen tuffar på. Håller liv i den själlösa kroppen.
En annan medicin är att tvinga de anställda att utföra det arbete som de, av olika anledningar, valt att lämna. Kanske för att du inte orkar dra runt det underdimensionerade hamsterhjulet i vården längre. Kanske för att du vill utveckla dig och lära dig något nytt. Kanske för att dina tidigare insatser inte värderats.
Som schackpjäser skyfflas vi runt; vad du vill och önskar som medarbetare är oväsentligt. Passar det inte? Tänk på att om du säger upp dig och börjar arbeta där gräset tycks vara grönare (eller där du åtminstone kan styra över dina egna arbetstider och få lön för mödan?) så har du karenstid och får inte arbeta i regionen på länge. Andra regioner och kommuner går ju bra förstås. Vi plockar in andra, från angränsande län, inga problem (så kan du jobba i de regionerna istället, fiffigt va?)
Hur många vårdanställda har redan svävat i väg till andra verksamheter? Och hur många går runt som osaliga andar och drömmer om att få ta steget fullt ut och satsa på ett arbete där man premieras för sin kompetens, sina insatser och sin lojalitet? Hur många har redan lämnat verksamheten i själen?
Det jättelika maskineriet drar runt vårdkroppen. Men det sipprar och blöder, hjärtat slår svagt och hjärnan tynar bort alltmer.
Varför tycks alla medel, oavsett kostnad, vara tillåtna utom de som faktiskt skulle rädda vården? Varför är schyssta villkor en otänkbar behandling?
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Något nedsättande om bemanning, kanske?
Hej och tack för din kommentar!
Man kanske kan tolka det så, men det är inte syftet. Syftet är att visa på att de s.k lösningar som arbetsgivare genomför inte åtgärdar de verkliga problemen.
Och visst är det väl ändå bekymmersamt om det enda sättet att få rimlig lön och ett schema du kan styra över är att arbeta för bemanningsbolag? Om alla gjorde det skulle nog hela landets ekonomi haverera.
Det är alltså en kritik mot arbetsgivare och beslutsfattare generellt och ett budskap om att det saknas verkliga insatser för att få bukt ned krisen i vården
Allt gott!
Hälsningar Åsa
Väldigt negativ bild av bemanningsföretag som just nu räddar Sveriges sjukvård. Jag anser inte att lönen som konsult är av astronomiska mått, det är vad jag är värd som sjuksköterska, för alla de röda dagarna, för alla de helgerna, ja för alla dagar då släkten och min familj får fira något utan mig. Det är slut på barmhärtighet, vi måste sluta att vara brickor i spelet. Av alla konsulter (IT-konsulter, personalkonsulter, chef-konsulter, ja alla externa krafter) som vårdapparaten drar in på dörrmattan så ska helt plötsligt sjuksköterskorna får skit för att ekonomin inte går ihop. Fult att tjäna så mycket, fult att utnyttja skattemedel, fult att ”svika” regionen/kommunen. Aldrig har man fått försvara sitt yrkesval så mycket som när man gick över till konsultsjuksköterska. Det svider kanske i politikernas ögon att en liten sjuksköterska kan tjäna mer än vad de gör bakom sina skrivbord och papper. Nä du, regionerna får göra något drastiskt om de vill ha någon som vill vårda Sveriges befolkning.
Hej och tack för din kommentar och dina tankar!
Det är inte kritik mot den enskilda personen som ju faktiskt söker goda villkor. Precis som jag skriver i bloggen så är arbete för bemanningsbolag ofta det enda sättet att få bättre lön och makt över sina arbetstider.
Det är en kritik mot hela systemet, mot beslutsfattare, politker och arbetsgivare som inte ser till att få en fungerande vård i landets regioner och kommuner. Som hellre betalar till bemanningsbolag än investerar i sina anställda. Det är ju en ohållbar och kortsiktig inställning som också är en dyr investering. Kostnaden för att hyra in är ju betydligt större än den enskilda bemanningssjuksköterskans lön.
Det vore väl bättre om arbetsgivare försåg sina anställda med schyssta villkor, istället för att miljarder rullar in i enskilda bolag?
Men det finns verkligen inget skuldbeläggande av de som arbetar för bemanning. Då har du tyvärr misstolkat.
En tanke kunde ju vara ett bemanningssystem som drivs av arbetsgivare själva, för de som trivs med det arbetets upplägg. De kunde då rycka in där personalen är sjuka eller under semesterperioden. För övrigt bör de ju kunna anställa tillräckligt många för att klara av att bedriva säker vård dygnet runt själva.
Men allt handlar ju om att erbjuda attraktiva villkor, något regioner och kommuner misslyckats kapitalt med.
Önskar en trevlig helg!
/Åsa
Tack för svar! Men faktiskt är det ju så att bemanningspotten betalas av skattemedel och är öronmärkta pengar för just detta. Det är inget regionen själva kan göra något åt, de kan inte ”ge” de pengarna till sina anställda eftersom det är olika ”bössor”, bara det är ju sjukt att det ens får fungera så. Det är iallafall vad jag har fått till mig.
Det är regeringen som har infört privata aktörer i vården och nu för de betala för vad det kostar.
Tack för svar! Men faktiskt är det ju så att bemanningspotten betalas av skattemedel och är öronmärkta pengar för just detta. Det är inget regionen själva kan göra något åt, de kan inte ”ge” de pengarna till sina anställda eftersom det är olika ”bössor”, bara det är ju sjukt att det ens får fungera så. Det är iallafall vad jag har fått till mig.
Det är regeringen som har infört privata aktörer i vården och nu för de betala för vad det kostar.
Det finns och har funnits konsulter i andra verksamhetsområden, har aldrig hört nån massiv kritik om deras löner. Arbetar som konsult sjuksköterska och äntligen får jag den utveckling som jag inte fick på min tidigare arbetsplats. Dessutom värderad lönemässigt. Tycker ofta att facket kritiserar bemanning, vi är oxå medlemmar. Har mött fackliga styrelsemedlemmar på arbetsplatsen och bemötandet var inte trevligt. Äntligen finns det verktyg dvs konkurrens och det kommer gynna allas löner. Detta gäller kvinnodominerade yrken, inte samma diskussion när det gäller hyrläkare. Maria Palmebäck spec. Ssk
Hej Maria!
Tack för din kommentar och dina tankar!
Kritiken är riktad mot arbetsgivare, beslutsfattare och politiker som inte tillgodoser attraktiva vilkor för den som är fast anställd. Man ska kunna utvecklas, göra karriär, få en god löneutveckling och ett schysst schema även som fast anställd. Det är alltså inte kritik mot indiivden som söker sig till bemanning pga att den fasta anställningen i region eller kommun inte erbjöd rätt förutsättningar. Det är snarare ett symtom på en dysfunktionell arbetsgivare. Vårdförbundet kritiserar inte den som arbetar för bemanning. En av våra förbundsstyrelseledamöter arbetar för bemanning dessutom. Vi kritiserar de otillräckliga villkor som erbjuds våra medlammar och de tafatta försök till att lösa krisen i vården som beslutsfattare gör.
Kanske är den enda lösningen att alla i vården arbetar för bemanning?
Allt gott!
/ Åsa
Hej! Jag har 30 års erfarenhet som sjuksköterska. Har varit verksam både i mot och medvind. Är specialistutbildad intensivvårds sjuksköterska. Jag har alltid gillat att rotera mellan flera kliniker. Har erfarenhet av både privat och icke privat sjukvårdsbenanning. Landstingen måste primera sin egna personal. Bemannings personal behövs, problemet idag är att flerralet kliniker bemannas under lång tid med hyrpersonal. Hyrpersonal ska användas i avlastande syfte och ersätta övrig personal vid korttidsfrånvara. Nu ställs regionerna inför en ny prövning: 11 tim vila mellan arbetspassen. De arbetsturer vi har och som vi själva önskar skall enligt EU lag ändras. Tror detta påtvingade beslut gör att fler ssk och även usk kommer lämna slutna sjukvården. Regionerna har nog tappat kontrollen, tyvärr. Klinikerna ökar antalet läkare , problemet är att de inte arbetar med de uppgifter som en ssk eller usk utför. Kanske har EU en lösning på detta?
Hej och tack för din kommentar!
Nej, regioner och kommuner brister verkligen i att vara attraktiva arbetsgivare. Det är ju det som är den grundläggande anledningen till att bemanningsbolag ens existerar. En klok arbetsgivare har bra villkor till sin personal och får dem att trivas. Vi kommer alltid att behöva extra bemanning av och till, exempelvis vid semestrar, sjukdom och pandemier. Vore ju lämpligt om arbetsgivaren själv kunde tänka på det och kanske driva en bemanningspool med olika professioner med stor erfarenhet. som får goda villkor för att kunna ”hoppa runt” i verksamheter. Det kräver som sagt riktigt erfaren personal och en strukturerad inskolning på de enheter där man som profession ska kunna gå in och täcka upp.
Det finns mycket förbättringspotential!
Ha det fint! / Åsa