Mår personalen bra, mår patienterna bra, eller hur!

Ulrika Hedelind ordförande avd Örebro

Hej, denna information kom i medlemsbrevet som ni fick förra veckan men då jag vet att man lätt kan missa det så lägger vi även informationen här.

Fokusområden för 2023

Detta år kommer ha stort fokus på hälsosam arbetstid och hållbara scheman för våra yrkesgrupper. Från 1 oktober gäller skärpta regler och 11 timmars dygnsvila. Det kommer att innebära att vi behöver tänka nytt runt schemaläggning och lämna hur vi alltid har gjort bakom oss.

Nu kommer fokus vara på oss som arbetar och vår hälsa för att hålla ett helt yrkesliv – inte enbart på patientens bästa – men egentligen är det ju både och! Mår personalen bra och får återhämtning mellan arbetspassen så är jag övertygad om att även vården och patienterna kommer få det bättre.

Vi kommer att återkomma med mer information runt detta till både er som är förtroendevalda och medlemmar.

Lönerevision och begreppet Särskilt yrkesskicklig

Ett nytt år innebär också ny lönerevision. Det börjar bli dags för medarbetar- och lönesamtal. Förbered dig inför dessa samtal – på Vårdförbundets sida om lön finns många tips!

Du och dina kollegor är alla yrkesskickliga på olika nivåer beroende på hur länge ni jobbat – men några av er är dessutom särskilt yrkesskickliga. För att vara det krävs yrkeserfarenhet. Vissa regioner och kommuner i Sverige har i sina kriterier för SYS att det krävs 10–15 års erfarenhet för att kunna vara särskilt yrkesskicklig (SYS). Det är något vi troligen kommer att diskutera även här i Örebro i samband med årets lönerevision och uppstartsmöte nu i januari.

Filmer om särskild yrkesskicklighet

Jag kan varmt rekommendera att du tar dig tid att titta på de filmer som finns i Vårdförbundet (onlineacademy.se). Där föreläser Jonna Bornemark om vad det innebär att vara särskilt yrkesskicklig. Det handlar inte bara om att bocka av de kriterier som står på en lista, utan det är så mycket mer.

Vårdförbundet (onlineacademy.se) Se filmerna om särskilt yrkesskicklig

Undersköterska blir skyddad yrkestitel

Från 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Det innebär bland annat att de som studerar till sjuksköterska inte kan anställas på vikariat med titeln undersköterska. I regionen kommer de troligen anställas med titeln ”omvårdnadsassistent”. Det är i skrivande stund inte klart hur uppdraget för en omvårdnadsassistent kommer se ut.

Det är viktigt att det blir en tydlig arbetsbeskrivning samt att den som arbetar innehar kompetens för de arbetsuppgifter som hen förväntas utföra. Det bör, enligt oss, tas upp och diskuteras på era arbetsplatser hur arbetsbeskrivningen ska anpassas för att bli bra för både er och de vikarierande ”omvårdnadsassistenterna”.

Sommarplanering

Med detta sagt bör även planeringen inför sommar och semester komma igång. Det känns ju lite märkligt nu i januari men även vi som jobbar inom vården har en lagstadgad rättighet att få fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli och augusti! Återhämtning är viktigt för att hålla i längden.

Vi har flyttat!

Vill också passa på att informera er om att Vårdförbundet avdelning Örebro har flyttat till nya lokaler. Ni hittar oss dock fortfarande på Nygatan 16, fast nu på bottenvåningen.

Avslutningsvis vill jag säga att jag hoppas att du har en förtroendevald / skyddsombud på din arbetsplats.  Du kan också alltid kontakta styrelsen här i Örebro, tveka inte att höra av dig om du har frågor eller funderingar.

Vi anordnar flera olika aktiviteter under våren, bland annat medlemscaféer. Jag hoppas att vi ses på någon av våra kommande aktiviteter. Så håll koll i aktivitetsportalen samt våra sociala medier.

Ulrika Hedelind, Ordförande avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!