Tycker inte Vårdförbundet lön är viktigt?

Jag läste en kommentar under ett inlägg på Nerikes Allehandas Facebook. Det stod, jag undrar vad Vårdförbundet gör? ”De verkar inte tycka att lönefrågan är speciellt viktig”…

Jag tror faktiskt att de flesta som är förtroendevalda i Vårdförbundet tycker just lönen och värderingsfrågan är jätteviktig!  Det är något vi alltid lyfter hos arbetsgivare, politiker, i våra sociala medier och till media i alla former. Arbetsgivaren vill ofta lyfta arbetsmiljön och säger att lönen inte är det viktigaste för medlemmarna, men där tycker och tror vi lite olika.

Lönen är nog det som kan locka medarbetare till en arbetsplats och en bra löneutveckling gör att medarbetare stannar kvar!

 

Men med det så säger jag inte att  arbetsmiljön är oviktig! En bra arbetsmiljö kan också hjälpa till att en medarbetare stannar kvar, men troligen inte till vilket pris som helst. Känner inte medarbetaren sig korrekt värderad så kommer hen ovillkorligen se sig om något annat. Likväl som en dålig arbetsmiljö gör att hen kommer, troligen ganska fort, se sig om något annat arbete. Vi har ju liksom alla möjligheter att hitta nya jobb då arbetsmarknaden är öppen för Vårdförbundets professioner.

Men hur jobbar vi i Vårdförbundet med frågan då som insändaren frågade sig? Vi jobbar med lönefrågan i stort sett varje dag kan jag nog ärligt säga. Vi pratar med arbetsgivare, politiker, media, förtroendevalda och medlemmar. Men är lönefrågan en aktuell fråga på era arbetsplatser? Pratar ni lön där eller är det något lite hemligt? Min kollega brukar säga att det inte var förrän de började prata kronor som hon upptäckte att den lön hon var ganska nöjd med var inte så bra som hon trott. Men då fick hon ju ett bra argument i sin lönedialog med sin chef! Så ett tips är att börja prata lön!

 

Det är på arbetsplatserna som opinionen startar! Det är också till hjälp för cheferna som kan ta med åsikterna till de högre cheferna. Det räcker liksom inte att vi ropar, alla måste hjälpas åt.

Det är faktiskt att VI ÄR VÅRDFÖRBUNDET tillsammans!

 

Sen kan ju vi som är huvudskyddsombud och jobbar på facklig tid ta till oss att vi kanske måste bli duktigare på att verkligen visa vad vi gör i den fackliga vardagen som vi säger. Men ibland känns som det är ett långsamt arbete. Dock ger det faktiskt resultat, ex de 50 extra miljonerna som Region Örebro län valde att satsa på Vårdförbundets professioner var genom ett enträget påverkansarbete. Sen  hade inte Vårdförbundet möjlighet att påverka HUR pengarna fördelades utan det hamnade i verksamheten. Men det måste ändå ses som en facklig vinst att pengarna hamnade hos just Vårdförbundets professioner och detta genom flera möten med många politiker x flera!

 

Vårdförbundet är också ständigt inblandade i arbetsmiljöarbetet i såväl kommuner som region. I alla samverkansgrupper i alla nivåer så lyfts arbetsmiljön för barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, sjuksköterskor samt inte minst chefer som tillhör Vårdförbundets professioner.  Sen ex inför samverkan på områdesnivå så skickas frågan ut till lokala förtroendevalda om hur det är på ER arbetsplats. Har ni då ingen förtroendevald så händer absolut ingenting…Vi får inget svar och den arbetsplatsen blir lite mer ”osynlig”. Sen kan ju en medlem höra av sig om det är något särskilt men den naturliga bryggan mellan oss på Nygatan och arbetsplatsen, tappas lite bort då den går via förtroendevald! Så har ni ingen förtroendevald , VÄLJ genast en, eller två, eller tre!

/ Helena Nyrén

Styrelseledamot/ Facklig på tid/ Chefsstöd

Avd Örebro


Kommentarer

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!