Röntgensjuksköterskans hotade framtid

Röntgensjuksköterskor råder det brist på i hela landet. Frågan är varför och vart de legitimerade röntgensjuksköterskorna tar vägen? Det är inte ovanligt att bemanningsföretag är ett lockande alternativ för att till exempel generera en god löneutveckling. Det blir lätt en negativ spiral om detta fortsätter. Bemanningsföretag är inte heller kostnadsfritt att ta in i verksamheten för att stärka upp den befintliga bemanningen samt arbeta av de långa vårdköerna. En betydligt bättre löneutveckling för landstingsanställ
da röntgensjuksköterskor borde istället vara en hög prioritering. Den röntgensjuksköterskebemanning som finns kvar är värdefull och landstingen har inte råd med att det blir ännu färre inom denna kategori.
Utöver detta kan yrkesrollen som röntgensjuksköterska vara hotad till sin existens. Detta bland annat genom att bristen på legitimerade röntgensjuksköterskor leder till att andra yrkeskategorier genom snabbkurser och internutbildningar blir upplärda att utföra det arbete som en röntgensjuksköterska ska utföra. Det är säkerligen möjligt att lära upp till exempel undersköterskor eller sjuksköterskor att utföra radiologiska undersökningar, men detta är långt ifrån ett korrekt och säkert sätt att arbeta på. Att röntgensjuksköterskeutbildningen på tre år skulle kunna ersättas av snabbkurser är helt absurt. Vart tog strålhygienen vägen? Vart tog patientsäkerheten vägen? Att arbeta som röntgensjuksköterska är så mycket mer än att bara trycka på en exponeringsknapp.
En drastisk förändring för denna viktiga yrkeskategori krävs verkligen om framtidens röntgenundersökningar ska kunna utföras med den bakomliggande kompetens och kunskap som legitimerade röntgensjuksköterskor bär med sig.
För att förtydliga så är det absolut inget fel med undersköterskor som samarbetar med röntgensjuksköterskor. Tvärt om, det är ett mycket värdefullt samarbete. Men, en undersköterska eller sjuksköterska ska inte utföra en röntgensjuksköterskas arbetsuppgifter. Det är inte konstigare än att röntgensjuksköteskor inte utför radiologers arbete utan läkarutbildning. Det behövs att foten sätts ned innan det är för sent. Hur kommer det annars att se ut om till exempel 10 eller 20 år?
Rebecka Skyttedal
Leg. Röntgensjuksköterska
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Hej! Du ställer dig frågan varför röntgensjuksköterskor slutar och vart de tar vägen? Jag har just lämnat professionen då det helt enkelt inte är en hållbar situation på arbetsplatsen/ hållbar livssituation. Alltför ofta ska arbetspass täckas, vilket man gör ett tag för att vara en bra arbetskompis och bidra till klimatet på arbetsplatsen. Många arbetspass blir så långa som 16 timmar då jour/beredskapstid läggs i anslutning efter arbetstid. (Jour/Beredskap blir egentligen vanlig arbetstid då observationsplatser för patienter saknas och läkare vill inte sända hem patienten nattetid, utan en koll på röntgenavdelning).Jour/beredskap borde räknas in i schemat, helt galet att jourtimmar är utöver grundschemat! För att därefter få återhämtning i schemat är det omöjligt att ha en 100 % tjänst och ett privatliv. När man sen förstår att Vårdförbundet har godkänt detta och inte driver på/har konkreta verktyg för en förbättring inser man att det blir ”David mot Goliat”. Alla vet ju att många skriver ner sin tjänst för att hålla näsan ovanför ytan. Vårdförbundets arbete för bättre arbetsvillkor är just bara ord, det finns ingen press på arbetsgivaren/regionen. För att få tillbaka mitt liv slutade jag och jobbar nu inom IF Metalls område som har välarbetade avtal, långt ifrån Vårdförbundet. Sorgligt , valet stod mellan att gå mot väggen eller hitta harmoni som människa igen. Så, du har helt rätt i att regionens nästa steg blir att delegera ut Röntgensjuksköterskans arbetsuppgifter till undersköterskor och sjuksköterskor. Professionen Leg Röntgensjuksköterska kommer att urholkas och Vårdförbundet kommer att titta på!
Håller med Rebecka! Det som också måste uppmärksammas är att varken röntgensköterskor eller biomedicinska analytiker har möjlighet till specialist utbildning. Det finns så många riktningar vi kan göra i vårt yrke och vi gör det genom att gå flera kurser dock får vi inte varken status eller lön för det. Vi utför högteknologisk och avancerad vård som utvecklas hela tiden och behöver välutbildat personal till det. Vi behöver karriärmöjligheter. Jag antar att frågan måste tas upp till socialstyrelsen med hjälp av bland annat Vårdförbundet.
Så bra att du sätter ord på detta växande problem. Håller fullkomligt med.
Utbildningen måste göras om! Det måste gå att specialisera sig. Röntgen är så mycket mer nuförtiden och innehåller så många specialiteter. Gör om utbildningen till en allmän röntgensjuksköterskeutbildning för att sen kunna bygga på fördjupning inom MR/DT/Intervention. Sen måste röntgensjuksköterskans status höjas! Det är avancerade undersökningar som vi gör och de flesta patienter går igenom röntgen av något slag men trots detta så glöms vi ofta bort. Jag själv har lämnat jobbet men är inte främmande för att komma tillbaka, men då ska det synas i lönekuvertet och arbetsmiljön och villkor måste bli betydligt bättre!