Dagens Nyheter hade nyligen en uppmärksammad artikelserie om patienter som ”väljer bort” vårdpersonal som inte är etniskt svenska. Det vänder sig i magen på mig när jag läser om hur personer som arbetar med att hjälpa människor i nöd, som vill lindra och stötta genom sorg och smärta, bemöts på ett sånt vidrigt sätt. Tyvärr så kan jag intyga om att verkligheten faktiskt ser ut så. Och det är inte bara de med utländsk bakgrund som bemöts illa och hatiskt. Det handlar också om HBTQ-personer, hur du bemöter någon av ett visst kön eller någon som tillhör en viss religion.  

Eller någon som helt enkelt inte är som du.

För mig har det alltid varit en självklarhet att försöka bemöta människor utifrån deras behov och utan förutfattade meningar. Tyvärr är det nog i och för sig få människor som inte har några som helst förutfattade meningar (finns det ens?). Men det handlar om att ha en grundläggande, humanistisk syn på dina medmänniskor. Oavsett vilket kön en identifierar sig som. Oavsett eventuell religiös tillhörighet. Oavsett vilken färg huden har. Oavsett vem du älskar och åtrår.

Det ska väl ändå inte vara så förbannat svårt?

Ändå tycks det vara mission impossible för många. Vi ser det när vi vårdar och vårdas, i affären, på krogen, under familjemiddagen och när vi är ute och rastar jycken. Någon som tittar snett, viskar, kastar glåpord eller kanske rent av utsätter dig för fysiskt våld.

Bara för att du är kvinna. Bara för att din hud är mörk. Bara för att du bär slöja. Bara för att du är queer. Bara för att du håller din samkönade partner i handen.

Artikelserien i DN visar att vi faktiskt inte kommit så långt, inte ens i Sverige. Det händer här, hemma på din gata.  Och det går inte bara framåt i utvecklingen. Titta bara på Ungern. Eller Polen. De har rest bakåt i tiden, till en mörkare, dystrare och ondare värld istället för att ta kliv framåt, ut i ljuset till en bättre, vänligare värld.

Jag önskar att jag kunde garantera att du kommer att möta en professionell person när du behöver uppsöka vården. Någon som är fördomsfri och öppensinnad, med en holistisk och humanistisk syn på människor. Jag önskar också att du som söker vården är nöjd när du får möta en profession som är utbildad för att tillgodose dina vårdbehov. Oavsett om sjuksköterskan, läkaren eller undersköterskan är vit, gul eller svart, gay, straight eller bi, han, hon eller hen, religiös, ateist eller agnostiker.

Tyvärr kan jag inte garantera det. Men en sak kan jag garantera; Den dagen vi slutar bry oss, när vi säger att det ”inte går” eller att det ”inte är någon idé längre”Då har de inskränkta vunnit. Därför ska vi fortsätta jobba med att förändra och bredda synen på det ”normala”, förändra våra normer och sprida budskapet om att vi alla är unika, utan färdiga mallar som definierar oss. Jag vet inte när vi är där, när vi nått målet. Men det kommer att hända, om vi fortsätter att kämpa för att det ska ske. Någon gång, någonstans vid regnbågens slut.

Vi måste fortsätta kämpa gemensamt för ett öppet samhälle och en tillåtande värld. En värld som låter dig vara den du är.

Åsa Mörner

Leg sjuksköterska, leg barnmorska

Följ avdelning Örebro i sociala medier!