Vi får information om att spridningen av covid ökar i galopperande fart, många svårt sjuka måste vårdas på sjukhus. Personalen har gått på knäna i ett år och ska nu växla upp och jobba hårdare. Jag ser att många struntar rekommendationer som myndigheterna går ut med.
Oerhört respektlöst mot alla hårt slitande vårdarbetare som förutsätts att jobba mycket mer än 100 %

I mitt uppdrag som huvudskyddsombud pratar jag ett ental gånger om dagen med förtroendevalda om diverse arbetsmiljöproblem där covid är den direkta orsaken till medarbetare flyttas för att bemanna vården av de svårt sjuka covidpatienterna.
Arbetsmiljön för de som blir kvar i den ordinarie arbetsplatsen blir också sämre.

Som lök på laxen utarmar man hemavdelningarna på förtroendevalda vilket gör att övervakaren att arbetsmiljölagen följs inte finns på plats. Det har lett och kommer att leda till att viktiga arbetsmiljöfrågor inte lyfts och arbetas med. Det finns ett otaligt antal exempel beslut utan facklig medverkan lett till att man antingen blir sjukskriven eller säger upp sig.

Den fackliga organisationen bygger på att det finns en förtroendevald på varje arbetsplats, som har dialog med chef och arbetar för att medarbetarna ska må bra på arbetet.

Jag har jobbat en herrans massa år som sjuksköterska i lite olika roller och kan inte säga annat att det är ett fantastiskt yrke, men sista åren känns som vi på golvet kommer längre och längre ifrån besluten. En anledning är just det jag beskrivit ovan och att just samverkan med det så viktiga arbetsmiljöarbetet får en mer underordnad betydelse.

Recept för att få medarbetare att stanna kvar i vården och trivas är:

  1. Ge oss tillbaka möjlighet att påverka beslut och hur besluten ska genomföras
  2. Ta larmen om dålig arbetsmiljö på allvar
  3. Tid för återhämtning. Mina kollegor larmar om det inte blir 4 veckors semester i år heller så orkar man inte arbeta kvar
  4. Din viktigaste roll som chef borde vara att se till att dina medarbetare trivs och tycker det är kul på arbetet
  5. Löneutveckling. Varför finns det färre och färre erfarna kvar i vården?

Är det orimliga krav?
Eller är det ok att vi straffas lönemässigt för att vi arbetar patientnära?
Har regionen pengar för att behålla oss kvar i vården? Svar: Ja. Det har tillförts 50 miljoner från regeringen till RÖL för att lönesatsa på vårdnära yrken under 2021.

Har det jag skrivit med en bitter underton och många frågetecken. Ja, men det är hög tid att ta larmen från medarbetarna på allvar.

Hans Nilsson
Sjuksköterska med en herrans massa års erfarenhet
Huvudskyddsombud och avdelningsstyrelseledamot


Kommentarer

  1. Upplever att vi får en mer och mer politikerstyrd vård, där vi som jobbar i den patientnära vården ser vad som fungerar, inte fungerar men vi är bakbundna av politiken. ”Nej, det är inte optimalt men det är ett politiskt beslut” Hur ofta hör man inte det?

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!