Sätta lön är väl inte så svårt??

Sätta lön, ja det verkar väl inte så svårt… Jag skulle vilja säga att om medarbetare visste hur mycket tid och tankar  1.a linje chefer la på det så skulle de bli förvånade.
Som chef under nästan 10 år så la iaf jag mycket tankar och funderingar runt detta ämne, just för att jag vet att det är så viktigt för medarbetarna.

Det är på det sättet de känner sig värderade.

Jag tyckte ibland att det kändes fånigt då det tyvärr många år rörde sig om för lite pengar, jag satt ibland och flyttade runt 50-lappar. Men det är aldrig fånigt för den enskilde.

Det kanske också därför det blir så väldigt svårt när arbetsgivaren säger att så här många kan inte vara särskilt yrkesskickliga, fast många chefer jag pratar med säger att  de har väldigt många med lång erfarenhet i sin arbetsgrupp som är just det.

Är de sen chefer på avdelningar med specialistsjuksköterskor så har de ofta arbetat länge och kanske stannat under lång tid på sin arbetsplats och viktiga för sin enhet. Ja då är det ändå svårare att behöva ”ta bort” någon man egentligen anser är SYS. Då är det viktigt att vi trycker på att det aldrig får vara ordet Särskilt yrkesskicklig som är det viktiga.
Alla är vi troligen yrkesskickliga men de med lång erfarenhet är (troligen) SÄRSKILT yrkesskickliga. Ändamålet är för att vi ska få en löneutveckling under hela yrkeslivet och inte stanna av vid 45 år. Jag brukar fundera på hur jag var efter 5-10 år efter min utbildning och hur jag är nu efter 20 år. Vad har hänt under de åren emellan? Spelar det någon roll egentligen om det hänt något, ska vi inte ha en viss löneutveckling under hela livet ändå? Ska vi ha ungefär lika lön efter 10 år som efter 25 år? Nej jag tycker inte det, men vi får ju tycka olika. Tack och lov lever jag i en demokrati!

Som avslut och med ett God Jul tipsar jag om Ernst goda kanelhjärtan. Enkla men ack så goda. Ha en fortsatt bra december fast solen verkar ha gått i strejk!

Gudomliga kanelhjärtan

Portioner: 20–30 stycken

1 1/4 dl socker
200 g smör
cirka 4 dl vetemjöl
cirka 1-1/2-2 dl snabbmarsánpulver
Till garnering:
1 ägg
2 tsk kanel
2 msk socker

1. Rör ihop socker och smör tills det blir vitt och fluffigt – krokarna på elvispen funkar fint till det momentet.

2. Blanda i mjöl och marsánpulver och arbeta ihop en smidig deg. Låt vila i kylen i cirka 30 minuter.

3. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut till en platta, cirka fyra millimeter tjock. Ta ut hjärtan med pepparkaksmått. Pensla med uppvispat ägg. Blanda kanel och socker och doppa kakorna i blandningen. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 6–8 minuter eller tills kakorna får lite färg.

Receptet är hämtat ur boken ”Jul med Ernst” (Ica Bokförlag).

Helena Nyrén
Förtroendevald/Chefsstöd
Styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!