Hur många fördomar har du?
Trots att det är 2020 och vi lever i ett fritt land där vi får gå i skolan och lära oss neutralt förmedlad kunskap, så är det fortfarande ingen självklarhet att älska vem man vill, att ha på sig de kläder man trivs med eller välja själv vem man identifierar sig som. Lagen är tydlig. Men verkligheten är ofta en annan.
”Hen, vad är det för j-a ord. Det finns han eller hon, allt annat är bara en massa skit”
En vanlig kommentar på mitt Twitterkonto när jag använder ordet ”hen”.
”Jävla bög” Ett vanligt skällsord på skolgårdar, fikarum och i vänskapskretsar (nej inte i min, tack och lov).
”Vad heter din man?” frågar sjuksköterskan på vårdavdelningen när den hjärtsjuka kvinnan skrivs in en alldeles vanlig tisdagseftermiddag.
”Hon heter Sofia”
Enligt statistik från BRÅ anmäldes 7090 hatbrott i Sverige år 2018, varav 760 hade homofobiska motiv och 80 transfobiska motiv. Antalet anmälda fall av hatbrott på grund av könsidentitet och könsuttryck har ökat, från 14 fall år 2008 till nästan 80 fall år 2018. Som ni kanske förstår, så finns ett stort mörkertal.
Det finns människor som hatar och begår brott mot personer bara för att de inte är som dem själva.
Många tror att vårt land är tolerant, frisinnat och öppet. Och visst är det så, i jämförelse med många andra länder. Men vi alla har många mer eller mindre dolda fördomar inom oss som vi antingen visar omedvetet eller med avsikt för att såra någon annan. Hur vi uttrycker oss i vården, vad vi säger och gör kan ha enormt stor betydelse för människan vi möter på akutmottagningen, vårdcentralen eller i hemsjukvården.
Det finns tillfällen när det är viktigt att veta om en person har en livmoder, testiklar eller vilken hormonsammansättning som dominerar i kroppen. Det kan handla om att få rätt undersökning och behandling. Men det betyder inte att det är en självklarhet att ställa frågan om personen är en man eller kvinna. Det är ju inte det som är väsentligt för hur du ska utföra ditt arbete. Hur du ställer frågor kan betyda mycket för en människa i mötet med vården.
”Har du en livmoder?”
”Vad heter din partner”
”Vad identifierar du dig som”
Våra normer styr vad vi anser vara ”normalt”. Men det som är normalt för dig kanske inte är normalt för någon annan. Varför skulle alla tycka och vara som du? Och normer förändras genom tiderna. Det som var normalt på 1800-talet behöver inte vara normalt idag.
När man arbetar i vården möter man många olika människor. Som legitimerad vårdprofession ska det vara en självklarhet att kunna bemöta alla individer på ett sätt som får dem att känna sig bekväma. Kan du det?
Om inte så är det dags att se över ditt beteende och sluta vara kvar i Medeltiden.
Åsa Mörner, leg sjuksköterska, leg barnmorska
#oavsettvemduälskar
Har du blivit utsatt för hot, våld och trakasserier pga den du är? RFSL har en stödmottagning för HBTQ-personer och deras anhöriga. Här kan du läsa mer: