Vi matas med larmrapporter från alla håll och kanter; ”Skyddsutrustningen är slut”, ”Det är fullt på IVA”, ”Stormen är här nu”.  Oroliga medborgare som är rädda om sina nära och kära och sin egen hälsa; ”Vågar jag gå ut när jag har de här sjukdomarna”, ”Kommer min man att bli frisk från viruset”, ”Vad händer om det är fullt på sjukhuset”.

Mitt i allt sorl av oro, rädsla och osäkerhet står en sjuksköterska som ska utstråla trygghet och mod när befolkningens känslor är i uppror. Mitt i allt kaos står en biomedicinsk analytiker som ska hantera en nästintill overklig mängd prover som ska analyseras i en rask takt, en röntgensjuksköterska ska mäkta med ruschen på lungröntgen när den svårt sjuka brottas mot döden, en barnmorska ska inge lugn när den oroliga blivande modern med gråten i halsen har frågor om sin och sitt barns hälsa.

Men du är inte ensam. Vi är många tillsammans som kämpar för att ge vår befolkning en trygg och säker vård. Tryggheten ligger i att söka stöd hos dina kollegor, att känna kollektivets styrka och tänka ”Vi” istället för ”Jag”. Tillsammans är starkt! Och vi är tillsammans i krisen, en kris som vi kommer att klara, så länge vi fortsätter att ge varandra styrka och uppmuntran. Det kommer vara tufft. Men det kommer inte vara för evigt.

Tillsammans ska vi hjälpas åt att lyfta varandra och att ge varandra stöd genom den tuffa tid som vi befinner oss i. Det är ok att vara orolig och att vackla ibland, det är mänskligt. Men tillsammans stöttar vi upp och ger varandra energi för att kunna orka.

Nu om någonsin är betydelsen av sammanhållning och vi-känsla av allra högsta vikt. Genom enad kraft får vi möjlighet att klara det som vi själva kan tycka känns omöjligt

Långa, intensiva och känslosamma arbetspass är tärande. Därför måste du också släppa jobbet, koppla bort mediebruset och kliva ut i vårsolen mellan arbetspassen. Vi kommer klara det här! Tillsammans!

Åsa Mörner

Legitimerad sjuksköterska och barnmorska

Vill du få tips om hur du ska kunna underlätta för dig  och dina kollegor i samband med COVID-19 så rekommenderar jag ”Krisstöd” Här finns vetenskapligt baserade råd om vad som hjälper innan, under och efter en svår händelse.


Kommentarer

  1. Läser just nu Krisstöd och dricker kaffe, ledig dag men svårt koppla bort detta. Imorgon åter jobb på iva/ Kga

    1. Hoppas den kan vara till nytta. Stort tack för dina insatser, de är verkligen ovärderliga!
      Njut av din lediga dag
      Hälsningar Åsa

  2. Så fint att ni tipsar om detta faktahäfte. Det känns trots allt skönt att få mer kunskap om vad som hjälper.

    För min del är det den biten som väcker mest oro, hur jag rent psykiskt ska klara att behöva försöka räcka till för många samtidigt. Eller prioritera hårt. TACK. Visste inte om detta faktahäfte.

    1. Hoppas du kan få bra tips i häftet. Det är tufft nu och många behöver stöd. Det är bra att ge varandra support. Ta gärna med broschyren till din arbetsplats. Tack för ditt arbete! Hälsningar Åsa

  3. Många kollegor har inte hittat till faktahäftet med gratis tips och vägledning för personal om att hantera stress- och krisreaktioner.

    Kan ni tipsa på något mer sätt, genom att ta med informationen i ett utskick? Kansne gärna med ta ett foto av framsidan. Nu behövs allt stöd vi kan få.

    1. Hej! Häftet finns länkat på vår Facebooksida nu (Vårdförbundet avdelning Örebro) och vi har precis haft diskussioner om att eventuellt skicka med en länk i våra utskick till medlemmar. Jag bifogar länken här så kanske du kan kopiera den: https://parusforlag.se/krisstod.html
      Det funkar också att skriva in ”Parus förlag” i googlefältet. Man hittar fram till Krisstödet på Parus startsida på ett enkelt sätt. Ta hand om dig och dina kollegor, tillsammans tar vi oss igenom det här!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!