Lucka nummer 8. Jag är inte bara Sjuksköterska

Skrivet av Merjo Yliuoma

8 december 2019

Örebrobloggen

Jag är legitimerad sjuksköterska med specialistutbildning psykiatri, också. Jag är förtroendevald, också. Jag är mamma, också. Jag är hemmasnickare, också. Jag är barnens chaufför, också.

Det inte konstigt om stressen kittlar en i nacken lagom till andra advent. Utvecklingen och för att inte nämna tiden går med en rasande fart. Många av oss kommer ihåg millenniumskiftet. Många av oss inte. Nu inträder ett decennieskifte och Vi välkomnar 2020

Sparkcyklar. Fjärrkontroller. Smartphones. Eluttag. Fjärrtåg. Bankid. Miljöval. Återanvändning. Vårdval. Skolval. ”Alltinnandess” fasas ut. Byts ut. Arbetsmiljö. Patientsäkerhet. Löneutveckling.

”Alltinnandess” fasas ut? Byts ut?

Jag blev uppmanad att läsa gamla julbloggar och bjuder här ett potpurri ur Vårdförbundet avdelning Örebros julbloggar genom åren. Bedöm själva utvecklingen

”Åren går men kärleken består” eller ”Åren går och orsaken består”? Ingen nämnd ingen glömd

Jag är inte bara sjuksköterska. Jag är legitimerad sjuksköterska med specialistutbildning psykiatri. Också. När vi upplever ett totalt kaos runtomkring oss är det lätt att glömma bort att göra en sak i sänder

Att jaga runt efter ”rätt tid” kan ge negativ stress
Fundera på hur viktiga ”Alla måsten” faktiskt är
Sätt ambitionsnivån på rätt nivå
Ger dig själv tid och engagemang i julklapp
Gör inte allt själv

Jag är mamma. Också. Jag är finsk. Också. En till uppmaning jag fick var att bidra med ett recept; så här kommer mitt favoritrecept till julbordet (som mycket väl kan göras nu redan andra advent om man inte har annat för sig)

Kålrotslåda – Lanttulaatikko

 

Ingredienser
1½ liter kålrotskuber
50 g smör
1 dl ströbröd
½ dl sirap
1 ägg
1 dl grädde
salt
peppar
muskotnöt
ingefära

Skala kålroten och skär den i små kuber
Koka kuberna i vatten tills de är alldeles mjuka
Häll av vattnet och mosa kålrotskuberna med en elvisp. Blanda i de övriga ingredienserna och vispa tills du har en fin, jämn och fluffig puré
Smaka av med salt, peppar, muskotnöt och ingefära
Häll i en smord ugnsform, dekorera ytan med en kniv och strö över lite ströbröd
Grädda i 200 graders ugn i ca 1 timme

Till slut hoppas jag att Vi alla kan släppa alla ”måsten” över helgerna för att istället njuta av god mat och dryck med familj, vänner och kollegor. Hoppas att Vi får till det med välförtjänt vila och kommer tillbaka stärkta med nya krafter och ambitioner. Det viktiga är att vara stressfri och att försöka anpassa sitt julfirande så som man själv bäst trivs eller har möjlighet till med

”Det betyder mer för hälsan vad man äter mellan nyår och jul än mellan jul och nyår!”

God Jul – Hyvää Joulua!

Merjo Yliluoma
Förtroendevald / Huvudskyddsombud
Vårdförbundet avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!