Värdesätt oss rätt och rädda vården!

Onsdag en regnig dag i Oktober.

Väckarklockan ringer som vanligt 05:50, känner mig lite trött. Skjutsar ett av barnen till skolan och ska sedan hämta upp en kollega för att samåka till jobbet. Åker förbi den väg jag ska svänga in på (trots att det INTE är första gången jag åker till henne) så jag får hitta lämpligt ställe att vända på.

Resterande bilfärd går bra och vi hittar snabbt en parkering.

Kollar igenom mailen över en kopp kaffe. Sen ringer telefonen, det rör situationen på kvinnokliniken i Karlskoga. Nästa telefonsamtal rör IVA USÖ, därefter är det en mottagning på medicin kliniken USÖ och så ringer röntgen i Karlskoga.

Kan summera dem alla med att det handlar om villkor, schema / hälsosamma arbetstider och arbetsmiljö. En oro över att det nya löneavtalet inte kommer att gynna de med lång erfarenhet som jobbar kvar patientnära kommer upp i samtliga samtal. Alla rykten som går…

Ja vi vet alla att Region Örebro län går back ekonomiskt – men att inte värdesätta sin personal och den kompetens de bidrar med till verksamheterna de jobbar i – det kommer leda till ännu större förluster långsiktigt! Utifrån både perspektivet ekonomi, patientsäkerhet, tillgänglighet och produktion. Det sistnämnda ordet, produktion, kan jag personligen starkt ifrågasätta om det hör hemma inom vården!? Vad är det vi producerar? God hälsa?

Eftersom Vårdförbundets medlemmar inom Region Örebro län i dessa dagar väntar på att få besked om den årliga lönerevisionen går det som sagt många rykten. Dessvärre florerar rykten om att det kommer att vara en nästintill hånfull summa som vår arbetsgivare (ytterst är det våra folkvalda politiker) kallar satsning på prioriterade yrkesgrupper. Men eftersom Vårdförbundet inte haft löneavstämning med arbetsgivaren ännu så vet vi inte vad som stämmer. Förhoppningsvis är det bara rykten för våra yrkesgrupper är livsvikta för vården! När vi saknas innebär det ofta stängda vårdplatser, minskad tillgänglighet och ökande köer.

Som grädde på moset är det senaste telefonsamtalet från en journalist – Vad anser Vårdförbundets medlemmar om att de inte kommer att få någon julklapp från Regionen? Jaa vad ska jag svara på det? Det är faktiskt inte många som har hört av sig till oss angående detta. För de flesta medlemmarna betyder nog inte julklappen så mycket även om en del blir besvikna – de skulle hellre vara rätt värderade i lön! Försöker att förklara hur vår löneutveckling ser ut i dag. Att vi ser att de med lång erfarenhet och hög kompetens måste värderas högre! Det skiljer inte mycket mellan den som är ny i yrket och den som jobbat många år.

Avslutar detta samtal med att kräva att få läsa artikeln innan den går i tryck! Är fortfarande trött – men nu på ett annat vis – vart är vi på väg? 

Mitt nya slagord: Värdesätt oss rätt och rädda vården!

 

Ulrika Hedelind

Legitimerad sjuksköterska, anestesisjuksköterska

Vice ordförande Vårdförbundet avdelning Örebro


Kommentarer

 1. Hej! Jag är specialistsjuksköterska inom kirurgisk vård och jobbar inom Region Örebro län. Jag fick idag reda på att jag är en av de ”särskilt yrkesskickliga”. Min lön ökar totalt med 1361 kr mer i månaden. Om man tänker att ordinarie ”pott” är på 2,3% så innebär det att Region Örebro län värderar särskilt yrkesskickliga för ca 600 kr mer i månaden. Om man reflekterar kring de mål och krav som ställs för att kunna räknas som särskilt yrkesskicklig så känns motsvarande ekonomiska ersättning som något jag starkt överväger att tacka nej till? Jag tänker att jag kanske hellre går till mitt jobb och ”bara gör mitt jobb” för 600 kr mindre i månaden istället för att uppnå och göra allt som innefattas inom kriterier för särskilt yrkesskicklig….. Eller byter yrke….

  1. Hej Matilda!
   Jag håller med dig att 1361 kronor inte är ett påslag som skapar någon lönespridning överhuvudtaget, vilket är syftet med påslaget för särskilt yrkesskickliga.
   Vårdförbundet kommer att ta med sig det du skrivit här till löneavstämning med arbetsgivaren.
   Men jag tycker inte du ska tacka nej till några pengar då det är en värdering av din insats under föregående år.
   Hälsningar
   Hans Nilsson
   Avdelningsstyrelseledamot
   Vårdförbundet avdelning Örebro

 2. Bra bloggat, precis så det är just nu, rykten florerar och jag( tror inte jag är ensam) känner en uppgiven känsla över att det inte kommer hända mycket i lönekuvertet i år heller. Börjar så smått se mig om efter annat då det är svårt att motivera sig själv att stanna hos en arbetsgivare som inte värdesätter min kompetens och erfarenhet. / ssk 17 år varav snart 6 som specialist

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!