Är vi nöjda med avtalet?

Många frågar mig nu när Vårdförbundet, avd Örebro är ute på arbetsplatser runt om i länet: är vi nöjda med avtalet? Jag har svarat att OM arbetsgivarna svarar upp mot avtalet som det är skrivet så är vi på väg mot att bli nöjda. Visst det är inga siffror men det har vi inte haft förut och det har visat sig vara en framgång för Vårdförbundet. Det HAR hänt en hel del med löneutvecklingen under de senaste åren men tyvärr inte tillräckligt för de erfarna kollegorna. Det har skapats ett smalare lönespann. För att kompensera de som ex arbetat mellan 3-5 år så de inte ligger i samma lönenivå som de helt nya så har de erfarna fått stå tillbaka. Bilderna som @vf_orebro delat under avtalsrörelsen är mycket talande.

Varför tror jag detta ska bli bättre då? Jo det står att kompetens, specialistkunskap och erfarenhet ska premieras. Men för den skull ska alla ha en ok löneutveckling, annars slår det tillbaka senare i karriären. Alla kommer enligt min mening dra nytta av detta, då även de nya oerfarna blir erfarna och då ska det löna sig!

Bra är också att det betonas i de centrala parternas syn för en väl fungerande individuell lönesättning, att avstämningar och uppföljningar ska ske årligen så att intentionerna med avtalet fungerar. Verksamheterna där stora pensionsavgångar kommer ske, ska också se till de äldre arbetstagarnas erfarenhet och kompetens och ska därför i en lönespridningssynpunkt uppmärksamma dessa medarbetare så man tar till vara och utvecklar samtliga. För den enskilda personen kanske det stimulerar att arbeta kvar om man vet att löneutvecklingen fortsätter… Jag anser att stannar erfaren kompetent personal kvar på arbetsplatser så gynnar det alla, verksamheten, patienter, kollegor och studenter. Man ska kunna göra en lönekarriär utan att byta jobb!

Nu hoppas jag arbetsgivaren tillsammans med våra politiker steppar upp och ser att behovet av våra professioner är stooort! Betala det vi är värda och den kvalité vi ger! Många medlemmar säger att, görs inget nu så hittar vi på något annat tyvärr. Men kom ihåg: Avtalet är på 3 år med möjlighet att säga upp det efter två om det inte ger de effekter vi eftersöker. Ibland behöver man jobba på lite innan effekt syns, så jag tänker ge avtalet en chans i alla fall. Som ni märker har jag inte berört yrkesskickligheten som nämns i avtalet något.. Det är en helt annan blogg…

Mvh
Helena Nyrén
förtroendevald, styrelseledamot, avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!