100 år sedan allmän rösträtt – det är värt att fira!

Just idag, den 17 december är det precis 100 år sedan Riksdagen tog beslutet som inledde övergången till allmän rösträtt även om det tog ytterligare några år fram till 1921 innan kvinnor fick rösta, till 1922 innan män som inte gjort värnplikt fick rösta, till 1937 innan personer som avtjänat fängelsestraff fick rösta och till 1954 innan personer som mottagit fattigvård (dåtidens socialbidrag) fick rösta i allmänna val.

Åldersgränsen för rösträtten ändrades från 23 år till dagens 18 år först 1989.

Men det första ordentliga steget på den resan togs alltså på den här dagen för exakt 100 år sedan då Hjalmar Branting (S) kom överens med den dåvarande stadsministern Nils Edén (L) om ett reformarbete kring rösträtten.

Det är värt att fira för alla som på något vis röstar eller är inblandade i organisationer som praktiserar de demokratiska principerna.

Vårdförbundet är en sådan och vi som är medlemmar har den rösträtten.

Som kuriosa kan tilläggas att en av de fem kvinnor som röstades in i Riksdagen vid det första valet 1921 (då kvinnor fick stå som valbara) var moderaten Bertha Wellin som var sjuksköterska.

Wellin var från 1914 till 1933 ordförande för Svensk Sjuksköterskeförening och stred länge för att sjuksköterskeyrket skulle vara ett kall och ”barmhärtighetsverk”, men när Svensk Sjuksköterskeförening, i början av 30-talet, började lyfta och driva frågor om anständiga löner lämnade Bertha Wellin ordförandeskapet och lämnade den förening hon varit aktiv i under nästan 30 år.

God jul
Marcus Folkö Müntzing
Leg. sjuksköterska/Huvudskyddsombud

Följ avdelning Örebro i sociala medier!