Vad är viktigt för att orka ett helt yrkesliv?

Den här veckan har vi varit 85 förtroendevalda som fått ta del att den senaste forskningen om arbetstider kopplat till hälsa och säkerhet.

Sofia Westerlund, sjuksköterska och forskningsassistent vid Karolinska institutet delgav oss om hur bra och dålig schemaläggningen påverkar oss dygnets alla timmar.

Det som blev tydligt för mig är vikten av att tänka både arbete och fritid ur ett hälsoperspektiv. Vi måste bli bättre på detta om vi ska klara av att tjänstgöra dygnet runt, året runt arbete, under ett helt yrkesliv.

Forskningen visar att det är mycket viktigt att se på graden av arbetsbelastningen. Ju högre krav på säkerhet och kvalificerade arbetsuppgifter ju kortare arbetstid ska det vara. Idag är det många gånger tvärs om. Tex har arbetsuppgifterna på natten många gånger blivit exakt lika som på dagen, fast vi vet att vi inte har samma förmåga att ta rätt beslut, när tröttheten påverkar oss.

En ganska otäck bild som visades var en sömnkurva på en person som jobbade natt på ett kärnkraftverk. Den personen hade bevisligen somnat utan att veta om det!

Vi har alltså fortfarande de längsta passen och lägsta bemanningen när vi är som sämst att fatta rätt beslut. Hur ska vi komma tillrätta med detta?

Passar på önska er alla en riktigt God Jul och ett gott nytt år!

Till er som jobbar jul-och nyårshelgen skickar jag en särskild hälsning – Ni är hjältinnor och hjältar, jag hoppas verkligen att ni får en dräglig helg – både dag, kväll och natt!

Karin Nordén Persson
Leg. Sjuksköterska/Regionalt Skyddsombud
Styrelseledamot Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!