Bara jobba helger?

Ett spännande arbetstidsprojekt på avdelning 83

För nästan exakt ett år sedan startades ett arbetstidsprojekt upp på avdelning 83 på Universitetssjukhuset i Örebro. Det går i korta drag ut på att några anställda endast arbetar helg vilket leder till att de andra i personalstyrkan inte behöver jobba lika mycket helg som innan. Vi tog ett snack med chefen som kom på idén, Cecilia Kjellin. Hon är dessutom medlem i Vårdförbundet och var själv förtroendevald innan hon blev chef.

Vill du börja med att kort beskriva projektet? Vad går det ut på och vilka är förutsättningarna?

De anställa börjar sitt arbete klockan 13.00 på fredagen och får då fördela ut 26 timmars arbetstid på dagtid fram till söndag kväll klockan 22.00. Alltså inte natt- utan bara kvälls eller dagpass. Och för det får de anställda en extra ersättning per arbetad timme som gör att de kan ta tjänstledigt resten av veckan. Ersättningarna har då varit i den storleken att de anställda kommit upp i sin heltidslön. Ovanpå det har de OB-ersättning, precis som vanligt.

Så, dessa anställda arbetar bara helg?

Ja, bara helg och varje helg.

När det är storhelg får de lov att byta pass så att de inte ska bli drabbade varje storhelg. Jag som chef har också möjlighet att fråga dem om de kan tänka sig att byta ett helgpass till en vardag om jag ser att verksamheten behöver det.

De anställda som nappat på detta förbinder sig att jobba i projektet i minst 16 veckor eftersom att det annars är svårt att få ihop kontinuiteten för verksamheten och som anställd är det också bra att få känna efter hur det känns under en lite längre period.

Hur dök den här idén fram hos dig?

När jag började på avdelning 83 så slutade det ganska många sjuksköterskor och då intervjuade vi alla som slutade och i de intervjuerna kom det fram att många slutade på grund av att det var för många helgpass.

Hos oss fick de arbeta varannan helg, på grund av att vi hade så få sjuksköterskor. Och även när de jobbade varannan helg så fattades det personal varje helg ändå.

Så vi hade, i tid räknat, nästan två heltidstjänster som vi fick ersätta med övertidsarbete.

Och så kunde vi inte fortsätta utan vi var tvungna att hitta en bättre lösning och bli mer attraktiva som arbetsgivare.

Jag har en del av min bakgrund i industrin och har bland annat jobbat på Korvbrödsbagar’n där de hade ständiga helgskift. Och då började jag fundera och skissa kring det där för att testa och se om det skulle fungera även hos oss. Tillsammans med HR tittade vi på en rad olika lösningar och kom fram till lösningen med en extra ersättning så att den anställde själv skulle kunde välja utan att förlora på det.

Sen tog det nästan två år innan vi kom till skott och i april 2017 drog jag igång här på 83:an.

Först provade vi med att annonsera ut tjänsterna, men eftersom att de var i projektform så blev annonsen kanske lite luddig och vi fick inga sökanden. Då gjorde vi det till en intern rekrytering istället och då var det två sjuksköterskor som valde att hoppa på nästan direkt.

Vilken effekt har det här fått på övrig personal?

Det har varit olika effekter under hela året. När bemanningen är okej så har effekten blivit att övrig personal jobbat var tredje helg istället för varannan. Men när bemanningen varit sämre, på grund av till exempel sjukdom eller personal som slutat, har vi kunnat lägga varannan helgtjänstgöring under en kortare period och då sluppit dra ner på vårdplatser. Den stora effekten är att det blivit mycket mer stabilt.

Det tog nästan två år innan ni kom till skott med projektet, vilka har varit de största utmaningarna att komma förbi?

Jag har haft jättebra dialog med Maria Nyström på HR och hon och jag har bollat det här över de här två åren. Men samtidigt som jag ville igång fanns det andra projekt som var aktuella vilket gjorde att det var lite trögare på högre ledningsnivå. Men jag tror att det beror på att de inte vill ha för många projekt igång samtidigt.

Sen har den stora utmaningen varit att alla jag pratat med om detta har undrat vem är det som vill jobba varje helg? Den kommentaren har jag hört på alla nivåer egentligen. Både i medarbetargruppen men också i ledningen.

I Närke brukar vi ju ofta prata om att ”dä går aldrii”!?

Ja, precis. Det var en stor utmaning. Men nyckeln till det var när vi kom fram till att det skulle bli en extra timersättning istället. Då kom vi till skott!

Vad har varit mest positivt då?

Det har varit att vi kunnat erbjuda olika arbetstider för olika personer.

För de personer som valt att arbeta på det här sättet har varit personer som till exempel har barn och som inte vill ha dem på förskola eller fritids utan kunna finnas hemma när barnen kommer från skolan. Det är också personer som vill arbeta lite mindre för att det upplever sig slitna och inte orkar arbeta ordinarie heltid just nu. Det kan också vara personer som har sambo eller partner som arbetar mycket helg och då får de träffas på vardagarna istället.

Så, det roliga har varit att kunna erbjuda de här personerna att arbeta på ett mer individanpassat sätt jämfört med våra vanliga sätt att arbeta.

Då uppfattar jag på dig att ”det gick visst”?

Ja! Det gick visst och det gick jättefort!

När vi presenterade det här för sjuksköterskorna så hoppade de på det här ganska snabbt och det är först nu efter ett år som den ena av de två första väljer att hoppa av och gå tillbaka till att jobba vardag igen samtidigt som den andre började studera och direkt hörde två nya sjuksköterskor av sig och anmälde intresse.

Samma sak hände nu på avdelning 93 och på AVA som också började med samma typ av projekt i januari. 93:an fick två intresserade sjuksköterskor inom en vecka och AVA hade till och med fler intresserade än som kunde erbjudas ständig helgtjänstgöring just då.

Så personerna som vill arbeta på det här viset finns!

Du nämner att 93:an och AVA börjat med samma modell, men hur ser spridningen ut i övrigt? Är det fler som hört av sig till dig och vill veta mer?

Ja, medicinkliniken fick beviljat att utöka projektet för att verkligen testa om det fanns intresse och nu när det varit artiklar i Vårdfokus och Dagens Medicin så ringer det folk från andra landsting för att fråga och höra sig för. Så det känns som att det kommer att sprida sig ännu mer.

Och det känns superkul!

Vad skulle du vilja skicka med till någon som funderar på om detta är något att ta efter?

Just med helgprojektet skulle jag skicka med att det gäller att våga prova och våga vara positiv. Och det tänker jag egentligen med alla arbetstidsprojekt.

Testa i sex månader och de vad effekterna blir och utvärdera därefter. Det är ju inte svårare än att man tar bort det om det inte fungerar.

Så våga testa!

Men sen ligger ju också utmaningen i att jag som chef inte träffar de som jobbar endast helg lika ofta och den delen behöver vi fortsätta jobba med. Kanske att vi ska avsätta specifik mötestid på fredag eftermiddag till exempel. Så att vi träffas, ser varandra och kan stämma av.

Vår nästa utmaning här på 83:an är att se framtiden. Om fler blir intresserade och vill testa på, hur ska vi göra då? Ska de anställda få fyra månader och sen byter man? Eller ska det vara en fast tjänst som man söker?

Det viktigaste som jag vill skicka med är att jag anser att det måste ske på frivillig basis. Så om dessa rader skulle bli tomma och ingen är intresserad då kan vi aldrig tvinga in någon att arbeta ständig helg.

Det kan bara ske med frivillighet som grund!

Marcus Folkö Müntzing
Leg. Sjuksköterska/Förtroendevald
Vårdförbundet avdelning Örebro

 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!