”Varför heter ni röntgensjuksköterska? Ni är ju inga riktiga sjuksköterskor!”
Varför vi heter just röntgensjuksköterska finns det inget direkt svar på. Flera som jobbar som röntgensjuksköterska skulle istället vilja att vi heter radiograf. Vilket namn som är rätt för oss finns det delade meningar om. Men att säga att vi inte är några riktiga sjuksköterskor tycker jag är onödigt!
Röntgensjuksköterskan tog tidigare kandidatexamen i omvårdnad vilket kan vara svaret på frågan varför vi heter just röntgensjuksköterska. Idag ser utbildningen annorlunda ut med radiografi som huvudämne och kandidatexamen i medicin. Vår utbildning är specialiserad från början vilket innebär att vi inte går sjuksköterskeprogrammet först och sedan en vidareutbildning, något som många tror.
Det svåra i frågan angående vår yrkestitel är att en röntgensjuksköterska i Sverige skiljer sig en del från övriga världen. I övriga världen jobbar de flesta radiografer mestadels med apparaten/modaliteten och är mer tekniskt inriktade.
I Sverige har röntgensjuksköterskan kunskap om omvårdnad samt kan sätta infart och ge läkemedel (huvudsakligen kontrastmedel). Vi assisterar bland annat vid nefropyelostomi-inläggningar, PTC (perkutan transhepatisk cholangiografi) samt biopsier av tumörer.
För att nämna några av en röntgensjuksköterskas kompetenser:
- Teknisk radiografisk procedurkunskap
- Omvårdnad
- Strålskydd och bildoptimering
- Primär bildgranskning
- Radiografisk intervention
- Materialkännedom
- Handledning
- Etik och ledarskap
En sjuksköterska kan jobba inom många olika områden och därmed kan arbetsdagen variera. Arbetsdagen och kunskapsområdena för en sjuksköterska inom primärvården, hemsjukvården och slutenvården varierar. Därför är definitionen av en sjuksköterska varierande, beroende på var man jobbar. Alla sjuksköterskor besitter en hög kompetens när det gäller omvårdnad. För mig är det ointressant att ifrågasätta varandras kunskap utan det viktiga är att istället ta tillvara varandras kunskap och samarbeta. Professionerna i Vårdförbundet är alla viktiga! Det är vi som är vården!
Om vi tar tillvara varandras kunskap istället för att ifrågasätta eller ser ner på varandra tror jag att vi kan bidra med en bättre framtid för alla som jobbar inom vården oavsett profession!
Angelina Stridh
Leg. Röntgensjuksköterska
Styrelseledamot avdelning Örebro