Erfarenhet betalar sig inte

Sjuksköterska – vilket annat yrke har denna bredd med kompetens att arbeta med allt ifrån nyfödda till vård i livets slutskede. Ett fåtal medlemmar innehar chefstjänster. Men i det stora hela finns det få tjänster som matchar de förändrade krav man får ju äldre man blir.

Utvecklingen i vården har de sista 10 åren förändrats från att man hade lugnare perioder och inte fullt så sjuka, till att idag komprimerat vården så mycket att endast de svårast sjuka vårdas på sjukhus. Detta leder till att det inte finns tid till återhämtning i det dagliga arbetet.

För några veckor sedan träffade jag en kollega. En fantastiskt inspirerande och kunnig sjuksköterska. Hen har över 30 års erfarenhet inom sitt specialområde, varit ansvarig för PM och bedrivit vårdutveckling inom området. När verksamheten skulle flytta från en klinik till en annan blev hen tillfrågad om att flytta med. Dels var hen tvungen att läsa in sig i den nya avdelningens specialitet, samt ta ansvar för sina patienter då kunskapen på området var låg i uppstarten. Med den erfarenhet, ansvar för PM och kunskap för övrig personal att luta sig emot borde generera någon form av lönekompensation. Men det var stört omöjligt att förhandla om lön. Kliniken som tog över verksamheten hade inga ekonomiska möjligheter att ge någon löneförhöjning.
Därför valde min kollega att inte flytta med.

Detta belyser ett av problemen man har i vården, nämligen att differentiera lönen. Idag är lönespridningen näst intill obefintlig. Hur gör jag för att höja min lön? Man har sällan eller aldrig har ett lönesamtal med sin chef. Det måste finnas utrymme för verksamheten att kunna tillgodose även sjuksköterskor med lång erfarenhet.
(Är det bra att alla ska förhandla sin lön själv, jag vet inte.)

Jag är övertygad om att man måste anpassa vårdarbetet utefter erfarenhet och ålder. Som senior sjuksköterska har man massor med erfarenhet och kunskap, men kanske inte riktigt samma behov av action. Ge sjuksköterskor som jobbat länge möjlighet att inom ramen för sin arbetstid att kompetensutveckla sig. Precis som man gör med de nyanställda i form av traineetjänster.

På min arbetsplats har ett antal personer med lång erfarenhet under kort tid valt att prova på andra arbeten. Det har inte förekommit tidigare i samma omfattning, och jag känner en viss oro för framtiden i den högspecialiserade vård vi bedriver. Det blir dyrt att inte ta vara på erfarenhet.

Hoppas ni som jag får en härlig semester!

Hans Nilsson
Leg sjuksköterska/ Huvudskyddsombud
Styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro


Kommentarer

  1. När jag efter 39 år i tjänsten blir ombedd av arbetsgivaren att ”visa fram mina sjuksköt. kunskaper” undrar jag vad de egentligen ser hur vi ”på golvet” jobbar. Jag blir såå trött!!!!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!