Varför åka ut i världen och jobba när världen kommer hit!?
Så kommer hon, den unga mamman från någonstans långt borta, tillsammans med sina små barn. Ett på armen. De har varit i Sverige i en månad nu, och det är dags för första besöket hos Asyl- och invandrarhälsan. Mötet är väl förberett. Det är inte alltid så lätt att få postgången att fungera så att en kallelse kommer fram. Men det är viktigt att följa upp hälsan efter en lång resa, att fastställa hälsostatus och vaccinationer. Och att förklara hur och när den svenska vården finns till hands.
Mötet är väl förberett. Tolken på plats, kunskapen om hemlandets förutsättningar uppdaterad. Det gäller att skapa förtroende. Alla bär inte bara goda erfarenheter med sig från myndighetsvärlden. Och misstanken att detta har något med de framtida möjligheterna att få stanna eller ej finns ofta där. Samtalet går genom tolken. Barnen leker på golvet. Bygger torn av klossar, ritar en teckning. Kommunicerar enkelt med annat än ord. De vuxna pratar. Och det går bra. Det är ok att ta prover i armen, för hälsans goda. Och visst, hon förstår var vårdcentralen finns och numret till 1177 delas ut och förklaras.
Men hur förklarar man vad ”nödvändig vård” är när förutsättningarna är så olika beroende på var du kommer ifrån? För vissa är feber dödlig, eller magsjuka. Här sätter vi egenvården högt och lär oss att inte söka vård i onödan. Livsnödvändig eller onödig beror på vilka erfarenheter du hänger upp informationen.
På Asyl- och invandrarhälsan finns erfarenheten. Av den svenska vården och dess system, och hur den kan förklaras beroende på vem jag möter just den dagen. För här lever man med stora delar av världens medborgare. ”-Varför åka ut i världen och jobba när världen kommer hit!?” som en av distriktssköterskorna beskrev det.
På mottagningen i Örebro har alla tre sjuksköterskor specialistutbildning och de är överens om att här får de utlopp för sin kompetens. De kan se vården brett. De kan bedöma behov och skriva remisser när så behövs. Och de har en utmaning i att hela tiden hålla sig uppdaterade om läget i världen och hur det påverkar människor som blir deras patienter.
De ser också att den kunskapen skulle de kunna dela med flera. Både med dem som jobbar i vården, men också återkommande till de som kommer till vårt land. Det tar mer än en eller två besök för att lära sig egenvård och att se skillnad på vad som är ett nödvändigt eller onödigt vårdbesök. Hur det skulle kunna arrangeras är en av de tankar jag tar med mig från min dag i distriktsköterska Görel Bergströms skor tillsammans med hennes kollegor på Asyl- och invandrarhälsan i Örebro. Tank för en trevlig, intressant och lärorik dag!
Anna Ågerfalk
Oppositionsråd (L)
Region Örebro