Det måste löna sig att specialistutbilda sig

En av de största utmaningarna i den framtida vården är att få fler sjuksköterskor att specialistutbilda sig. SCB beräknar att det kommer att saknas ungefär 11 000 specialistutbildade sjuksköterskor om 20 år under förutsättning att nuvarande utbildningshastighet fortsätter. Även inom andra delar av sjukvården syns samma mönster och enligt SCBs beräkningar kommer det finnas ett underskott av biomedicinska analytiker vilket gör att det kommer att behöva utbildas omkring 56 % fler biomedicinska analytiker varje år för att behovet ska fyllas fram till 2025.

Men är lösningen bara att det måste utbildas fler?

Nej, det finns självklart fler sidor av myntet än så.

Vi ser idag att det är förhållandevis få sökanden till de utbildningar som genomförs. Speciellt inom områdena psykiatri, vård av äldre och distriktssköterska där det in många fall helt saknades reserver vid antagningarna. Lägger vi då till att var tredje student lämnar utbildningen under tidens gång ser vi att det inte bara räcker med att utbilda fler. Fler måste också lockas av att utbilda sig samtidigt som de väljer att gå klart hela utbildningen istället för att hoppa av.

Varför är det då så få sökanden?

Vårdförbundets svar på den frågan är att det saknas nödvändiga incitament att utbilda sig. Det är helt enkelt inte tillräckligt lönsamt.

På många håll i Sverige får den sjukslöterska som vill specialistutbilda sig stå för hela omkostanden själv. Det innebär att det i genomsnitt tar 19 år innan en specialistsjuksköterska tjänat in sin utbildning.

En biomedicinsk analytiker hinner dock aldrig tjäna in sin utbildning då deras grundlön är för låg. Deras livslön är cirka 13,4 miljoner kronor vilket är cirka 4 % lägre än en samhällsutbildad på gymnasienivå.

Därför har Vårdförbundet kämpat hårt för införandet av Akademisk Specialisttjänstgöring, så kallad AST, som innebär att den som specialistutbildar sig studerar på halvtid och arbetar på halvtid. Utbildningen ingår i anställningen och omfattas av alla kollektivavtal.

Här i Region Örebro län har Vårdförbundet tillsammans med den sittande politiska majoriteten kommit fram till att denna lösning är det bästa för framtiden och 100 AST-tjänster ska tillhandahållas inom den här mandatperioden.

Hittills är det knappt 20 som är tillsatta.

Men om du funderar på att specialistutbilda dig så prata om det med din närmaste chef. Beskriv att du vill ha din utbildning som AST och om då din chef inte förstår vad du pratar om du be hen kontakta sin chef eller oss på Vårdförbundet. Vi har ett gällande kollektivavtal om AST. Och det är AST som gäller. Inga andra hemmasnickrade lösningar.

Men AST är inte heller hela svaret på frågan om hur vi löser framtidens utbildningsutmaningar.

Därtill behövs det arbetsgivare som klarar av att ta tillvara på den kunskap och kompetens som de specialistutbildade kommer hem med.

Ett område där vi ser utmaningar med det är inom psykiatrin där det på flera håll ibland är svårt att särskilja skötare, sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. Alla gör ungefär samma arbete utan att de olika kompetenserna tas tillvara på rätt sätt. Det är skillnad på en specialistutbildad sjuksköterska och en grundutbildad. Den skillnaden behöver komma verksamheten till gagn och där har arbetsgivaren ett stort ansvar i att förstå och utnyttja det.

Därtill måste det finnas goda förutsättningar för den verksamhetsförlagda delen av utbildningen då den utbildningsdelen är minst lika viktig som den teoretiska. Finns det då tillräckligt med handledare? Svaret är att det varierar. På vissa enheter inom vår egen Region kan det gå fyra studenter på en ordinarie medans det på andra håll är bättre ställt med personaltätheten.

Framtidens utbildningsutmaning hjälps alltså inte enbart av en önskan om att utbilda fler. De som utbildar sig måste också få mer och utnyttjas på ett bättre sätt när de väl är klara med sin utbildning. Den verksamhetsförlagda delen av utbildningen måste också stärkas.

Det måste helt enkelt börja löna sig att specialistutbilda sig.

Källa:  Vårdpersonal sökes. Vem behövs och vem vill arbeta i framtidens Vård?

julmarcus-fmMarcus Folkö Müntzing
Leg sjuksköterska
Vice ordf Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!