Slut på rean

Skrivet av Robin Åberg

1 september 2016

Västbloggen

Gör som Can, demonstrera på Söndag!

//Robin

Nu är det dags att bryta den tysthetskultur som råder inom våra vårdinrättningar i Sverige. Den 4:e september går vi på flera orter runt om i landet ut och demonstrerar för att visa att vi faktiskt inte behöver ha det så här. En annan vård är möjlig. En vård där ingen ska behöva dö ensam, en vård där ingen ska behöva ligga på en hård brits i timmar i någon korridor. En vård med en arbetsmiljö där vårdpersonal inte jagas av minnen då man känt sig otillräcklig eller där man helt enkelt sätter sig och gråter efter sitt arbetspass.

Sedan våren 2015 har jag och mina kollegor arbetat för en drägligare arbetsmiljö på MAVA på Sahlgrenska, dock utan större och synliga förbättringar. Hösten 2015 slutade 16 sjuksköterskor efter att vi gemensamt påtalat att lönenivåerna var under all kritik. Lönen i kombination med en dålig arbetsmiljö gjorde att många valde att sluta. Det ledde i sin tur till att 10 nya sjuksköterskor som skulle skolas in under hösten. Denna onda cirkel fortsätter fortfarande med stora uppsägningar samt många nya att introducera. Efter hösten 2015 blev vi lovade att vi aldrig mer skulle behöva skola in en så stor mängd nya sjuksköterskor men bara nu till sommaren kom ytterligare tio sjuksköterskor. Samtidigt kommer nu avgångsbeskeden från erfarna och duktiga sjuksköterskor inför hösten, den onda cirkeln fortsätter att urholka kompetens och äventyrar patientsäkerheten.

Vår avdelning liksom många andra på Sahlgrenska har god potential att förbättras för att kunna erbjuda en hållbar arbetsmiljö och en säker vård för våra patienter. Grunden finns där, om än till stor del nedmonterad. Därför kommer jag och mina kollegor att medverka i manifestationen den 4:e september. Vi hoppas vi blir många, många som står upp för en hållbar arbetsmiljö för alla professioner i vården, tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete. Färre patienter per sjuksköterska inom akutsjukvården har man genom vetenskapliga studier bevisat ger färre vårdskador och en ökad överlevnad. Den 4:e september kommer vi att kräva att man öppnar upp stängda vårdplatser, med rätt bemanning. Ingen ska dö på grund av platsbrist.Vi kommer att kräva adekvat löneutveckling, en god arbetsmiljö, patientsäkerhet samt lika vård för alla.  slut på rean

Ta med kollegor, vänner och familj och kom med oss i kampen för en bättre sjukvård. Det är Slut på rean – En annan vård är möjlig!

 

Can Deniz Altintasli

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!