SEMESTER IGEN – Det ska bli underbart, ELLER?

blogg1Semester diskuteras mycket inom Vårdförbundet. Den lagstadgade rätten till 4 veckors semester under juni till augusti är svår att få till med den personalstyrkan som krävs för en patientsäker vård.

Utöver semester så är personal också lediga under sommaren på grund av föräldraledighet, tjänstledighet, ledighet för studier och sjukskrivning. En del säger också upp sig till sen vår och börjar jobba igen tidig höst för att tillgodose en långledig sommar. Så att det blir färre som ska arbeta under sommarmånaderna är inte konstigt. Alla vill ju också vara lediga när övriga familjen är ledig, självklart eller inte?

Det händer då och då att jag möter kollegor som tycker det är skönt att jobba på sommaren för det är oftast (!!!) lite lugnare och man slipper familjestressen. Familjestressen som består av barn som ska aktiveras och matas hela sommaren. Partners som inte har samma vilja kring hur semestern ska spenderas. Hus som ska målas om, snickras och byggas på. Föräldrar som ska besökas eller komma på långa besök till sommarstugor och vänner och vänners barn och som dessutom ska bjudas på frukost, lunch och middag och gärna förmiddags och eftermiddags kaffe och kvällsmat. PUH!!! Det kan kännas övermäktigt, urstressigt och helt enkelt som om semestern blir en enda lång köks, – och taxitjänstgöring. Har man det sen lite knapert ekonomiskt då alla pengar ska läggas på barnens aktiviteter, allt som behöver göras med hus, hem och all mat som måste inhandlas så blir det inte roligare.

Jag har inga svar på hur man ska hantera detta men det är ju viktigt med familjeråd kring HUR semestern ska läggas upp för att alla ska få känna sig lediga och få den rekreation som var och en förtjänar. Diskutera också vad som får kosta, en gemensam familjebudget och planera föräldrars och vänners besök så att det passar er.

Själv står jag inför kanske min sista semester, ev hinner jag med en till innan jag slutar arbeta och går i pension. Då kanske jag kan gå in och täcka upp några av dessa tomma schemarader under semesterperioderna så jag kan vila från barn och barnabarn, reparationer som behöver genomföras på hus och hem och alla vänner som kommer på besök och ……………………… ELLER?

Ha det riktigt gott på er semester och glöm inte att lämna jobbet kvar på jobbet! NJUT!

 

Birgitta Westberg

Följ avdelning Örebro i sociala medier!