I distriktssköterskans skor
Måndagsmorgon, och på vårdcentralen i Askersund är det full fart. Jag hoppar i distriktssjuksköterska Tove Diekers skor, och följer med in i en halvtimmes telefonrådgivning. Strömmen av patienter som vill boka tid eller få ett råd är strid. Mellan varven hinner vi stämma av lite kring vardagen. Om hur man kan öka tillgängligheten genom att få den som har en bokad tid att verkligen komma. För trots SMS-påminnelser händer det för ofta att patienter uteblir. Och blir det luckor man inte hinner fylla är det på bekostnad av att någon annan får vänta längre. Ett sätt vore att kunna ta betalt för sena, omotiverade avbokningar.
Sen hösten har vardagen förändrats här i Sydnärkes yttre kant. Flera asylboenden har fyllts med nya länsbor och det ger nya patienter. Patienter med andra förutsättningar och behov. De utmaningarna blir som ett tema över min dag på vårdcentralen.
Distriktssjuksköterska Anna-Klara Hellgren har just fått uppdraget att sätta igång en mobil mottagning som kan åka ut till asylboendena. Än så länge är mycket i sin linda. Ja, den mobila mottagningen är till och med utan egen bil. Men den mobila vården är igång och i Anna-Klaras skor följer jag med på en tur för att besöka ett barn som inte varit piggt på ett tag. På plats, med regnet droppande och med mottagningsväskan i hand, är det lite Skärgårdsdoktorn eller engelsk provincialvård över det hela. På förläggningens kontor möter vi patienterna. Språket är trevande. Lite knackig engelska fungerar dock för att förstå varandra.
Så får ett barn hjälp med tid hos läkare, en ond hals undersöks med hjälp av ficklampan i mobilen, och en tid till barnmorska bokas. Här finns många livsöden och en hel del behov av vård. Vi hör en och annan berättelse om kontakter med vården som föreståndaren gärna delar med sig av när en politiker nu är på plats. Även labb med sina biomedicinska analytiker får hantera patienter med andra språk. Det underlättas av en språkkunnig assistent med utländsk vårdutbildning.
Ulla Neander, tidigare chef för vårdcentralen, är distriktsjuksköterska och barnmorska. Idag sköter hon ruljansen på Barnmorskemottagningen. Men här uteblev de inbokade besöken och vi fick tid att prata lite om nu, då och sedan. Om ungdomsmottagning och om behovet av en kurator på plats och besvikelsen över att den hamnade i Kumla.
Även på BVC uteblev den planerade patienten. Det här med att ta sig till vårdcentralen från en förläggning är en utmaning, särskilt med barnvagnar och små barn. De två distriktssjuksköterskorna på BVC har just fått en efterlängtad ny kollega och hoppas på att man ska kunna rekrytera en till. I en kommun där det brukar födas cirka 100 barn på ett år har det under senare tid anlänt ca 100 barn till som nu finns i barnhälsovården. Även om resurser finns för att rekrytera nya medarbetare är det inte säkert att de finns som söker. Det ställer krav på flexibilitet och prioritering. Och det är klart att det känns inte så klokt att sjuksköterskan då ska behöva skriva journaler för hand. Inte heller att vara den som städar allt utom golvet i undersökningsrummet.
Min dag avslutas på Distriktssköterskemottagningen med TBE-vaccinering, Antabus och såromläggning. Och just såromläggning var den här distriktssjuksköterskans specialitet som hon ägnat extra studier till. Det är kul att se att den som satsat extra också får jobba med det man är duktig på.
Den här dagen gav en härlig bild av hur bred distriktsjuksköterskans roll är. Det självständiga jobbet och teamet. Omsorgen om personen i mötet i kombination med en bred allmän medicinsk kunskap, som ibland utvecklats till en specialistkunskap åt något håll. Så här i besparingstider har det pekats ut att kostnaden för utbildningstjänster av just distriktsjuksköterskor blivit för hög och ska ses över. Då kan man ju undra i förhållande till vad? Det är ju tydligt att utan fungerande vårdcentraler med distriktssjuksköterskor på plats riskerar vården att bli betydligt dyrare någon annanstans.
Stort Tack för att ni delade med er av era erfarenheter – jag tar dem med mig i mitt uppdrag!
Anna Ågerfalk
Regionråd i opposition (l)