sunset-featherspmFör andra året i rad klämmer vi till med ett aprilskämt på vår Facebooksida. Förra året handlade det om lön, i år busar vi till det om vårdplatser. Men egentligen så ligger det såklart allvar bakom vårt skojande. Det politiska budskapet kan inte missförstås; det räcker inte med de resurser som finns i vården!

Under 2000- talet så har antalet vårdplatser minskat stadigt, trots att inga siffror kan presenteras om att Sveriges befolkning har decimerats eller har ett minskat behov av vård. Den främsta anledningen till att det stängs vårdplatser är personalbrist. Sedan finns ett stort problem med att medicinskt färdigbehandlade patienter som väntar på en plats i kommunen, ligger kvar inom slutenvården och upptar en plats, trots att de egentligen inte behöver. Således brister det i den kommunala vården vad gäller den delen.

Sverige har lägst antal vårdplatser per invånare av alla länder i västvärlden. Det har inte alltid varit så, svensk sjukvård hade gott om vårdplatser för ett antal decennier sedan. Och visserligen har sjukvården utvecklats, en utveckling som lett till att rätt vård och behandling inte kräver lika många inläggningar som tidigare. En positiv utveckling på den punkten.

Men landets befolkning har inte minskat, eller blivit friskare och proportionerna mellan ett minskat behov av vårdplatser pga utvecklade behandlingsmetoder och den reella minskningen av faktiska platser går inte ihop. En omöjlig ekvation.

För att återgå till en av de främsta anledningarna till att vi har för få vårdplatser i vårt land; bemanningsbrist. 45 000 sjuksköterskor har lämnat sitt yrke. Förra sommaren var 5000 vårdplatser stängda på svenska sjukhus (är vi friskare på sommaren?). Anledningen beror på brist på rätt kompetens. Om man sedan frågar den rätta kompetensen; dvs sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor om varför det finns för få av dem så blir det ett enat svar; för dålig löneutveckling och en alltför stressig och undermålig arbetsmiljö.

Vi har lägst antal vårdplatser i OECD. Finns det något sjukhus i Sverige som inte har ekonomiska svårigheter och sparkrav på agendan? Vore det inte läge att borsta bort mjället från axlarna, gnugga ögonen och slipa geniknölarna för att få en lösning på den här nedåtgående spiralen? Skapa en sjukvård värdig ett i-land?

Kanske sätter du skrattet i halsen om du känner till verkligheten bakom vårdplatsbristen? Bakom våra aprilskämt finns ett allvar; ett allvar som vi bär med oss och framför i alla forum under hela året. Vi skämtar gärna den 1: a april. Men årets övriga 365 dagar så vill vi prata allvar och skapa lösningar.

 

 

Åsa Mörner, styrelseledamot

Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!