Vems fel är det att vi blir sjuka?

16223676374_84a1c3492b_bLäser att kostnaden för landets sjukskrivningar beräknas öka med sju miljarder i år. År 2019 kommer kostnaderna för sjukskrivningar att vara lika stora som landets hela försvarsbudget. Varför är det så och finns det något vi kan skylla på? Är det arbetsgivarens fel eller samhället i stort. Eller kan vi relatera en stor del av vår ohälsoepidemi till hur vi väljer att leva våra liv?

Varför blir vi sjukskrivna så ofta och länge? Faktum är att skrämmande 46 % av alla sjukskrivningsdiagnoser som ges till kvinnor i Sverige är orsakade av psykisk ohälsa och utmattningssyndrom ökar alltmer. Men enligt Kristina Glise, överläkare vid Stressmedicinska institutet på Göteborgs Universitet så beror stressrelaterad ohälsa nästan alltid på privatlivet. Det är alltså inte jobbstress som får oss att gå in i väggen, utan hur våra liv ser ut utanför arbetstiden.

Livet. Livet består av utmaningar som vi ska ta oss igenom. Vi bestiger mentala berg varje vecka, de allra flesta utanför vår arbetstid. Relationsproblem, sjukdomar, barn, föräldrar och ekonomi balanseras på en skör tråd. Ibland hinner vi inte andas mellan de krav som ställs på arbetsplatsen och de krav vi har på oss själva när det gäller livet i största allmänhet. Ingen tid för återhämtning. Kanske är det då vi kraschar in i den berömda väggen Eller så gör vi inte det utan tar oss igenom livet med taggarna utåt, mungiporna neråt och gråten brännande i ögonen. Är det så vi ska ha det?

Det finns tydlig statistik på att just kvinnor inom välfärdsyrken är de som drabbas hårdast av utmattning och sjukskrivning som följd. Den konstanta känslan av att inte räcka till i vare sig arbete eller privatliv, att inte ha ork nog eller att inte ha rätt förutsättningar i den underbemannade omsorgsbranschen leder till en känsla av misslyckande och slutkördhet. En ond cirkel.

Vad är det som gör oss sjuka? Kanske borde vi fråga oss vad som gör oss friska istället. Och faktum är att det finns vetenskapligt stöd för vad som får oss att må bättre och kanske lyckas undvika sjukskrivning och mental och fysisk ohälsa. Insatser från arbetsgivaren med rehabiliterande åtgärder såsom fysisk träning för att snabbare kunna komma tillbaka till arbetet efter en sjukskrivning är en av vägarna, men det finns också forskning som visar på att vi också undviker sjukskrivning överhuvudtaget om vi bara ägnar oss åt mer hälsoförebyggande åtgärder i form av fysisk aktivitet.

Vems fel är det att vi blir sjuka? Finns det någon enskild faktor som vi kan skylla på? Förmodligen inte.

Så göm undan dammsugaren, släng fjärrkontrollen och skippa alla orimliga krav på en städad yta; börja med att städa på insidan istället- ta med dig familjen, vänner och bekanta ut i skog och mark och låt gemenskapen bygga på fysisk aktivitet istället. Det finns alltid tid, det gäller bara att prioritera. Och en stor del av ansvaret för att hålla sig frisk ligger hos ingen annan än dig själv.

 

”Either you run the day
Or the day runs you”

Åsa Mörner

Följ avdelning Örebro i sociala medier!