Vem är det som gör budget egentligen?
Vem är det egentligen som räknar ut budgeten för vård och omsorg i Sverige? Är det verkligen så svårt att räkna ut hur mycket resurser som går åt för att upprätthålla en individbaserad mödra-och förlossningsvård, en välutrustad ambulans och akutvård och en värdig omvårdnad för landets gamla och sköra?
Det känns som om det skulle vara ett simpelt jobb. Det har ju faktiskt fungerat ganska bra. I alla fall nån gång i tiden. Men nu läser man bara om den havererande förlossningsvården, sparbeting i den kommunala hemsjukvården och vårdkriserna, de haglar tätt.
Det finns tydliga uträkningar med befolkningsstatistik som ger en bra hint om hur vården behöver vara riggad när det kommer till antal. Sen får man ju också ta hänsyn till att vården blir betydligt mer högspecialiserad, och den lär ju inte bli mindre avancerad med tiden. Om vi inte bromsar den medicinska utvecklingen det vill säga…för att vi inte har tillräckligt med resurser. Att det inte finns tillräckligt med utbildad personal till vård och omsorg är ju heller ingen nyhet, man får ju helt enkelt ta in i beräkningarna att vi behöver rekrytera ca 225 000 personer till vården innan år 2023. OCH behålla de man lyckas rekrytera genom att förse dem med tillräckligt bra villkor.
Men alla dessa människor som sitter och räknar, borde inte de kunna räkna bättre? För uppenbarligen så går det inte ihop. Eller är det våra styrande politiker som inte förser dem med rätt budget att utgå ifrån?
Vore det inte smartare att räkna ut hur mycket det är som faktiskt BEHÖVS för att bedriva god vård, om det nu är god vård vi vill erbjuda?
Tänk den dagen vi får information om att det finns gott om resurser till vård, skola och omsorg- tillräckligt för att vi ska kunna fortsätta vara stolta över att vi faktiskt har rätt villkor för att erbjuda våra medborgare världens bästa vård; tillräckliga resurser för att ge en säker och trygg vård.
När får vi uppgradera istället för att nedmontera?
Åsa Mörner
Legitimerad sjuksköterska och barnmorska